Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łódeczki z owocami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Mąkę przesiej razem z 7 dag cukru pudru. Dodaj zmielone orzechy laskowe. Jajko rozbij. Białko odłóż, żółtko dodaj do składników ciasta. Całość wymieszaj z posiekanym zimnym masłem.
Z przygotowanych składników szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią i odłóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podziel na 10 porcji. Wylep nim podłużne (lub okrągłe) foremki do tartaletek. Piecz 15-20 minut w temp. 180 st. Wyjmij i ostudź.
Odłożone białko ubij z 2 dag cukru pudru oraz sokiem z cytryny na sztywną pianę. Przełóż ją do szprycy. Wyciśnij na pokrytą pergaminem blachę małe beziki. Piecz 15 min w 140 st., a potem susz w 110 st. ok. 40 min.
Połowę oczyszczonych owoców rozmiksuj z resztą cukru. Kremówkę ubij na sztywno. Połącz z masą owocową. Przełóż do szprycy. Napełnij przestudzone korpusy z kruchego ciasta. Dekoruj małymi bezikami oraz odłożonymi owocami.
czas ok. 80 min; porcja – 290 kcal, cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety