Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tuu tu tuu tu tuu tu tuu! Tuu tu tuu tu tuu tu tuu! Część z Was na pewno prawidłowo odszyfrowała powyższą audiodeskrypcję i z rozmarzeniem wspomina teraz czasy, kiedy żółta ciężarówka Family Frost mknęła przez osiedlowe uliczki wygrywając charakterystyczną melodię. Druga część z Was, drodzy mieszkańcy Podlasia, zapewne wspomina teraz odpustowe kołatki – nie tędy droga. W każdym razie tematem dzisiejszego odcinka będą, jak już zapewne się domyślacie, drewniane instrumenty muzyczne wydające przy potrząsaniu charakterystyczne dźwięki, składające się z deseczki osadzonej na rączce oraz zamocowanego na zawiasie młotka, który uderzając w deseczkę wydaje klekoczący dźwięk. A nie, czekaj… Lody! Tak, dokładnie, tematem dzisiejszego odcinka będą lody, a konkretniej ich pieguskowa odsłona, której przygotowanie sprawi radość Waszym pociechom w zbliżającym się/dzisiejszym/przyszłorocznym (niepotrzebne skreślić) Dniu Dziecka
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 726
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 401
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 130
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 78
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 74
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 726
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 401
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 130
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 78
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 74
Składniki
Swoje poczynania rozpoczynamy od rozdrobnienia ciastek techniką dowolną. My użyliśmy do tego dwóch talerzy, pomiędzy które włożyliśmy ciastka i za pomocą siły tarcia utarliśmy ciastka na atomy. Następnie do mniejszego woreczka przelewamy 150 ml mleka oraz 200 ml śmietany kremówki, po czym wsypujemy skruszone ciastka. Do większego worka wsypujemy wodę w kostkach i wkładamy do niego zamknięty szczelnie woreczek mniejszy. Zamykamy szczelnie woreczek większy i tak skonstruowaną aparaturą trzepiemy przez około 10 minut, aż masa lodowa przejdzie ze stanu płynnego do lodowego. Gdy tak się zadzieje, wyjmujemy woreczek z lodami, wybieramy je łyżką na talerz i dekorujemy startą czekoladą