Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upał. A podobno w najbliższym czasie ten stan rzeczy ma nie ulegać zmianie. Czy macie może pod ręką wolną siatkę bananów? Najlepiej takich, które przybrały już brązowe kropeczki. To świetnie! Bo z rana czeka Was miłe, owocowe orzeźwienie ;)
Składniki
Banany wkładamy na noc do zamrażarki. Rano kroimy je w kawałki (ułatwimy w ten sposób blendowanie) i miksujemy na gładką masę – ja dodałam jogurtu. Mieszamy gładka pastę z dodatkami i natychmiast podajemy lub…
wkładamy na 1 – 2 godziny do zamrażarki, a przed podaniem mieszamy gdyby lody (sorbet?) postały tam zbyt długo, a mielibyśmy ochotę zjeść je teraz to wystarczy dolać do nich odrobinę alkoholu (sprawdziłam z amaretto – pasuje idealnie), na początku rozdrobniłam je na kawałki widelcem, później pomyślałam, że mogłam je równie dobrze zblendować. Uwaga, jest to względnie mała porcja, która szybko znika. Przygotowując deser dla całej rodziny wykorzystałabym więcej owoców. Czy polecam? O tych lodach słyszałam już dawno i żałuję, ze dopiero teraz skusiłam się na nie ;) Polecam też wersję saute – przy przygotowaniu trochę udało mi się podjeść…
Na moim blogu znajdziecie też konkurs z nagrodami i zachęcam Was do brania w nim udziału. Zadanie jest banalnie proste a szczegóły... nie będę rozpisywała się na Smakerze ;) http://szczypta-slodyczy.blog.pl/2016/07/23/lody-nananowe-z-bakaliami-konkurs/