Desery Przepis na:
Lody bananowe z bakaliami

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3169
Dodano: 24.07.2016
Odsłon: 730
Składniki
- 3 banany (w czarne kropeczki będą najlepsze)
- 1 łyżka jogurtu (opcjonalnie – ułatwia blendowanie)
- 3 łyżki rodzynek (dorośli mogą je namoczyć przez noc w rumie/amaretto)
- garść podprażonych i posiekanych orzechów włoskich lub płatków migdałowych
- 4 kostki czekolady – posiekane
1-2 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Banany wkładamy na noc do zamrażarki. Rano kroimy je w kawałki (ułatwimy w ten sposób blendowanie) i miksujemy na gładką masę – ja dodałam jogurtu. Mieszamy gładka pastę z dodatkami i natychmiast podajemy lub…
-
wkładamy na 1 – 2 godziny do zamrażarki, a przed podaniem mieszamy
gdyby lody (sorbet?) postały tam zbyt długo, a mielibyśmy ochotę zjeść je teraz to wystarczy dolać do nich odrobinę alkoholu (sprawdziłam z amaretto – pasuje idealnie), na początku rozdrobniłam je na kawałki widelcem, później pomyślałam, że mogłam je równie dobrze zblendować.
Uwaga, jest to względnie mała porcja, która szybko znika. Przygotowując deser dla całej rodziny wykorzystałabym więcej owoców. Czy polecam? O tych lodach słyszałam już dawno i żałuję, ze dopiero teraz skusiłam się na nie ;) Polecam też wersję saute – przy przygotowaniu trochę udało mi się podjeść… -
Na moim blogu znajdziecie też konkurs z nagrodami i zachęcam Was do brania w nim udziału. Zadanie jest banalnie proste a szczegóły... nie będę rozpisywała się na Smakerze ;)
http://szczypta-slodyczy.blog.pl/2016/07/23/lody-nananowe-z-bakaliami-konkurs/
Komentarze do przepisu (0)