Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomita propozycja na domowe lody chałwowe.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 41
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 564
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2011
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4005
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 41
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 564
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2011
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4005
Składniki
Serek mascarpone wymieszaj z pokruszoną chałwą. Postaraj się, aby chałwa dość dobrze się rozmieszała, jednak jeśli zostaną Ci jakieś grudki to też jest ok.
Ubij śmietankę. Zacznij od małych obrotów, następnie zwiększaj ich moc. Po chwili możesz dodać łyżeczkę cukru pudru. Przełóż ubitą śmietankę do połączonej z mascarpone chałwy. Wymieszaj wszystko razem. Możesz teraz dodać dodatki (ale nie jest to konieczne): rodzynki, orzechy, czekolada. Jeszcze raz lekko wymieszaj.
Masę przełóż do pojemnika, którego będziesz trzymać w zamrażarce. Po godzinie przemieszaj dokładnie masę. Następnie powtórz po kolejnej godzinie, a później po 30 minutach. W zależności od ustawień zamrażarki lody będą się mroziły od 2,5 do 4 godzin.
Jeżeli lody są bardzo zmrożone to przed ich nałożeniem możesz je wyciągnąć na kilka minut. Dzięki temu z łatwością je nałożysz do pucharków czy wafelków. Lody są bardzo sycące, więc nie potrzebujesz wiele :) czasem jedna gałka wystarczy, aby zadowolić największego smakosza.