Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomita propozycja na domowe lody chałwowe.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2617
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20112
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 561
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 710
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7140
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2617
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20112
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 561
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 710
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7140
Składniki
Serek mascarpone wymieszaj z pokruszoną chałwą. Postaraj się, aby chałwa dość dobrze się rozmieszała, jednak jeśli zostaną Ci jakieś grudki to też jest ok.
Ubij śmietankę. Zacznij od małych obrotów, następnie zwiększaj ich moc. Po chwili możesz dodać łyżeczkę cukru pudru. Przełóż ubitą śmietankę do połączonej z mascarpone chałwy. Wymieszaj wszystko razem. Możesz teraz dodać dodatki (ale nie jest to konieczne): rodzynki, orzechy, czekolada. Jeszcze raz lekko wymieszaj.
Masę przełóż do pojemnika, którego będziesz trzymać w zamrażarce. Po godzinie przemieszaj dokładnie masę. Następnie powtórz po kolejnej godzinie, a później po 30 minutach. W zależności od ustawień zamrażarki lody będą się mroziły od 2,5 do 4 godzin.
Jeżeli lody są bardzo zmrożone to przed ich nałożeniem możesz je wyciągnąć na kilka minut. Dzięki temu z łatwością je nałożysz do pucharków czy wafelków. Lody są bardzo sycące, więc nie potrzebujesz wiele :) czasem jedna gałka wystarczy, aby zadowolić największego smakosza.