Do góry

Desery Przepis na:

Lody słony karmel (dla dorosłych)

Lody słony karmel (dla dorosłych)

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 4605

Dodano:

Odsłon: 211

Lody z likieru słony karmel, z malinami i jagodami. Lekkie, puszyste i bardzo bogate w smaku!

Składniki

  • Śmietanka 30% - 400ml
  • Mleko - 100ml
  • Likier słony karmel - 200ml
  • Cukier - 60g
  • Maliny - 200g
  • Jagody - 150g
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Lody słony karmel (dla dorosłych)

Przygotowanie

  1. Połowę śmietanki mieszamy z mlekiem i 50g cukru. Podgrzewamy na małym ogniu, prawie do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Drugą część śmietanki, wraz z pozostałym cukrem ubijamy.
    Mieszamy obie śmietanki, dodajemy likier i owoce. Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut masę wyciągamy i mieszamy, aby równo zamarzała. Po 3-4 godzinach masa będzie już bardzo gęsta. Zostawiamy do zupełnego zamrożenia.
    Lody gotowe!
    Lody najlepiej wyciągać z zamrażarki 5 minut przed podaniem, aby łatwiej było je nakładać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń