Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lukrowane ślimaczki morelowe"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Podgrzej mleko. Dodaj masło, podgrzewaj, aż tłuszcz się roztopi. Odstaw, aby mleko przestygło. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, pokruszone drożdże i szczyptę soli. Przemieszaj, wbij jajko. Wlej ciepłe mleko.
Rękoma wyrób ciasto (powinno być lśniące i odstawać od ręki). Nakryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 min do wyrośnięcia. Morele sparz, obierz. Usuń pestki, miąższ pokrój na kawałeczki.
Twaróg przełóż do miseczki i utrzyj z cukrem. Dodaj posiekaną skórkę pomarańczową, wbij jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i kilkakrotnie zagnieć (dzięki temu będzie delikatniejsze!).
Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Posmaruj twarogiem, posyp morelami i zwiń w rulon. Potnij na 15 porcji. Ułóż je płasko na blasze i piecz 20 min w temp. 200 st. Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym. Lukrem posmaruj ostudzone bułeczki.
Lukier możesz zabarwić na żółto kurkumą lub na czerwono sokiem z buraków. Jeśli lubisz, posmarowane nim bułeczki posyp dodatkowo posiekanymi orzechami laskowymi.Źródło: Tina