Maczek z masą pomarańczową nie tylko pięknie wygląda, ale także świetnie smakuje. Choć nie należy do najprostszych w wykonaniu, to warto go spróbować. Jest wyjątkowo wilgotne i bardzo pomarańczowe, świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Maczek z masą pomarańczową
Składniki
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g maku
- 3 średnie jajka
- 175 g cukru pudru
- 2 pomarańcze 350 g cukru pudru do gotowania
Masa pomarańczowa:
- 8 jajek
- skórka i sok z 2 pomarańczy
- skórka i sok z 2 cytryn
- 200 g cukru pudru
- 200 g masła
Dodatkowo:
- mak do posypania
Składniki
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g maku
- 3 średnie jajka
- 175 g cukru pudru
- 2 pomarańcze 350 g cukru pudru do gotowania
Masa pomarańczowa:
- 8 jajek
- skórka i sok z 2 pomarańczy
- skórka i sok z 2 cytryn
- 200 g cukru pudru
- 200 g masła
Dodatkowo:
- mak do posypania

Etapy przygotowania
Przygotuj ciasto. Nieobrane pomarańcze pokrój w plasterki i włóż do rondelka. Zalej je wodą z cukrem pudrem. Gotuj owoce przez 20 minut. Zdejmij je z ognia i ostudź. Wyjmij ok. 100 g plasterków owoców i przenieś je do robota kuchennego razem z ok. 75 ml płynu z gotowania. Zblenduj całość na gładkie puree. Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, mak i odłóż całość na bok. W osobnej misce ubij jajka z cukrem pudrem na miękką i puszystą masę, przez 5-7 minut. Delikatnie wmieszaj puree pomarańczowe do masy jajecznej za pomocą drewnianej szpatułki. Następnie dodaj suche składniki i mieszaj tylko do połączenia składników. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej masę. Piecz ciasto w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Przekrój je na 3 blaty.
Przygotuj masę pomarańczową. Jajka ubij z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Przecedź przez sitko do miski. Dodaj cukier, masło i skórkę z owoców. Umieść miskę nad garnkiem wypełnionym w 1/3 wrzącą wodą. Mieszaj na parze do momentu zgęstnienia masy – nawet przez 30 minut. Odstaw do wystygnięcia.
Złóż ciasto. Krem podziel na 3 części: dwie większe i jedną mniejszą. Złóż ciasto przekładając warstwy większymi częściami masy pomarańczowej, a mniejszą część pozostawiając na wierzch i boki. Maczka z masą pomarańczową posyp makiem. Przed podaniem schładzaj deser przez kilka godzin w lodówce.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 71

Owsianka, która skradnie serce niejednemu miłośnikowi słodkich śniadań. Malin...
Odsłon: 106
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 8535
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 587
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 71

Owsianka, która skradnie serce niejednemu miłośnikowi słodkich śniadań. Malin...
Odsłon: 106
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 8535
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 587



Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g maku
- 3 średnie jajka
- 175 g cukru pudru
- 2 pomarańcze 350 g cukru pudru do gotowania
- 8 jajek
- skórka i sok z 2 pomarańczy
- skórka i sok z 2 cytryn
- 200 g cukru pudru
- 200 g masła
- mak do posypania
Przygotuj ciasto. Nieobrane pomarańcze pokrój w plasterki i włóż do rondelka. Zalej je wodą z cukrem pudrem. Gotuj owoce przez 20 minut. Zdejmij je z ognia i ostudź. Wyjmij ok. 100 g plasterków owoców i przenieś je do robota kuchennego razem z ok. 75 ml płynu z gotowania. Zblenduj całość na gładkie puree. Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, mak i odłóż całość na bok. W osobnej misce ubij jajka z cukrem pudrem na miękką i puszystą masę, przez 5-7 minut. Delikatnie wmieszaj puree pomarańczowe do masy jajecznej za pomocą drewnianej szpatułki. Następnie dodaj suche składniki i mieszaj tylko do połączenia składników. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej masę. Piecz ciasto w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Przekrój je na 3 blaty.
Przygotuj masę pomarańczową. Jajka ubij z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Przecedź przez sitko do miski. Dodaj cukier, masło i skórkę z owoców. Umieść miskę nad garnkiem wypełnionym w 1/3 wrzącą wodą. Mieszaj na parze do momentu zgęstnienia masy – nawet przez 30 minut. Odstaw do wystygnięcia.
Złóż ciasto. Krem podziel na 3 części: dwie większe i jedną mniejszą. Złóż ciasto przekładając warstwy większymi częściami masy pomarańczowej, a mniejszą część pozostawiając na wierzch i boki. Maczka z masą pomarańczową posyp makiem. Przed podaniem schładzaj deser przez kilka godzin w lodówce.