Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makiełki zwane również makiami lub makówkami. Przepis pochodzi z 410. odcinka programu "Ewa gotuje".
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1853
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14572
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19638
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1853
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14572
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19638
Składniki
Mak namoczyć (najlepiej przez całą noc). Przelać wrzątkiem i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Masło roztopić w garnku i lekko przypalić.
Białko oddzielić od żółtka, żółtko dodać do maku. Dorzucić bułki namoczone w ciepłym mleku. Dosypać kandyzowaną skórkę pomarańczową, płatki migdałów, rodzynki oraz pokrojone morele, śliwki i orzechy. Wlać masło. Posłodzić miodem i dobrze wymieszać.
Białko ubić. Pianę dodać do makowej masy. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Nakładać gałkownicą. Udekorować bakaliami.