Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Białka, mąka i masa makowa. I wyszła mi pyszna babka.
Plaster schabu z tłuszczykiem i kością.
Odsłon: 59
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 382
Gniazda, pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie – to alternatywne nazwy niesam...
Odsłon: 2835
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 651
Plaster schabu z tłuszczykiem i kością.
Odsłon: 59
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 382
Gniazda, pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie – to alternatywne nazwy niesam...
Odsłon: 2835
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 651
Składniki
Mak wypłukać i zalać 1/2 litra wrzątku. Postawić na najmniejszym ogniu i gotować 30 minut. Woda powinna tylko lekko mrugać. Po tym czasie przecedzić przez sitko, a następnie zemleć dwa razy. Przełożyć do rondla, dodać cukier, masło i przesmażyć, cały czas mieszając.
Z laski wanilii wyskrobać ziarenka. Wrzucić razem z laską do śmietany i całość gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie wyjąć laskę i dodać śmietanę do maku. Całość smażyć przez kolejne 10-15 minut. Potem dodać skórkę i ew. migdały i odstawić do ostygnięcia.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do przestudzonej masy makowej. Następnie wlać masło. Wymieszać. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie szpatułką.
Ciasto przełożyć do formy. Piec ok. 50 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :)