Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowa królowa to pyszny sernik z makiem i brzoskwiniami, który idealnie sprawdzi się na święta. Ma w sobie wszystko to, co uwielbiasz. Nie jest suchy ani zbytnio słodki. Wręcz rozpływa się w ustach.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 180
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2002
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4448
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 180
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2002
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4448
Składniki
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej do miski. Dodaj: żółtka, miękkie masło, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieć jednolite i gładkie ciasto. Podziel je na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszą część włóż do zamrażalnika, a resztą schłodź w lodówce przez ok. 30 minut. Po 30 minutach większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim blaszkę o wymiarach 20x30 cm.
Przygotuj warstwę serową. Brzoskwinie odcedź dobrze z zalewy. Pokrój je na drobne kawałki i połóż na przygotowanym wcześniej cieście.
Masło rozpuść i ostudź. Wszystkie składniki warstwy serowej umieść w dużej misce. Wymieszaj całość na gładką masę i wylej ją na brzoskwinie.
Przygotuj warstwę makową. Mak ugotuj na małym ogniu w wodzie w proporcji 1:2. Gotuj przez 20-30 minut, a następnie odsącz na sitku i ostudź. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. W misce połącz ze sobą mak, skrobię i wiórki kokosowe. Dodaj białka i delikatnie wmieszaj je za pomocą szpatułki.
Wylej masę makową na warstwę serową. Mniejszą część ciasta odłożoną do zamrażarki zetrzyj na tarce i połóż luźno na wierzchu ciasta. Makową królową – sernik z makiem i brzoskwiniami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz go przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjmij i ostudź całkowicie przed krojeniem.