Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiasz się, czy upiec na te święta sernik, czy może jednak makowiec? A co, jeśli Ci powiemy, że jedno ciasto może skutecznie rozwiązać Twój dylemat? Makowa zebra to połączenie masy serowej i makowej. Zaskakująco wyśmienite ciasto, które warto przygotować nie tylko z okazji Bożego Narodzenia.
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 875
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1701
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4077
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 125
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 875
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1701
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4077
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 125
Składniki
Zmiel twaróg na gładką masę. Uzyskanie takiego efektu wymaga zazwyczaj trzykrotnego mielenia twarogu. Żółtka zmiksuj z cukrem do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Dodaj do nich zmielony twaróg, masło i budyń.
Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z masą serową, najlepiej za pomocą szpatułki. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj na przemian masę serową i masę makową z puszki. Rozprowadzaj je cienkimi warstwami (po kilka łyżek). Pamiętaj, by na samym spodzie oraz na wierzchu znalazła się masa serowa.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut. Po przestygnięciu ciasta możesz posypać jego wierzch cukrem pudrem.