Do góry

Desery Przepis na:

Makowe gwiazdki z cynamonowym kremem mascarpone.

Makowe gwiazdki z cynamonowym kremem mascarpone.

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1898

Dodano:

Odsłon: 459

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo pyszne ciasteczka makowe przełożone kremem mascarpone z cynamonem. Ciasteczka pysznie pachną i tak samo smakują. Polecam podać z filiżanka aromatycznej kawy. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 lekko kopiasta łyżka suchego niezmielonego maku
  • Krem:
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki.

  2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka.

  3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone ciasteczka dokładnie studzimy.

  4. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i cynamonem. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą tylką.

  5. Ciasteczka przekładamy kremem. Wyciskamy rozetkę na ciastko, kładziemy drugie i znów wyciskamy rozetkę.

  6. Gotowe ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wyszło mi 4 blaszki upieczonych ciasteczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń