Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo makowe ciasto.
Pieczemy biszkopt: Ubijamy 8 białek na sztywno z 12 łyżkami cukru dodajemy 8 żółtek, 10 łyżek mąki i dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie wszystko łączymy, następnie wsypujemy 4 czubate łyżki maku, mieszamy.Wlewamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut, w 170 stopniach, do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 3 części.
Pozostały mak zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy by woda wyparowała. Ugotowany i wystudzony mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Ucieramy żółtka z cukrami, masłem i sokiem z cytryny. Dodajemy do maku, dokładnie łączymy, białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej. Masę dzielimy na dwie części, smarujemy nią blaty biszkoptu, przykrywamy ostatnim i wstawiamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 160 stopniach.
Po upieczeniu dekorujemy polewą.
W garnuszku podgrzewamy śmietanę, cukier i masło, chwilę gotujemy, następnie dodajemy kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i potem polewamy na ciasto.
Ten makowiec od lat robię i zawsze mi wychodzi. Na świątecznym stole króluje...
Odsłon: 20322
Obiad w jednym naczyniu. Jest aromatyczny i bardzo smaczny. Polecam.
Odsłon: 5162
Przepis dnia
Zapiekanki to jedno z moich ulubionych dań, bo są świetnym pomysłem na szybki...
Odsłon: 24009
Roladki ze schabu z obłędnym nadzieniem, bo ile można jeść tradycyjne schabow...
Odsłon: 15
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 46
Obiad w jednym naczyniu. Jest aromatyczny i bardzo smaczny. Polecam.
Odsłon: 5162
Przepis dnia
Zapiekanki to jedno z moich ulubionych dań, bo są świetnym pomysłem na szybki...
Odsłon: 24009
Roladki ze schabu z obłędnym nadzieniem, bo ile można jeść tradycyjne schabow...
Odsłon: 15
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 46
Składniki
Pieczemy biszkopt: Ubijamy 8 białek na sztywno z 12 łyżkami cukru dodajemy 8 żółtek, 10 łyżek mąki i dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie wszystko łączymy, następnie wsypujemy 4 czubate łyżki maku, mieszamy.Wlewamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut, w 170 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 3 części.
Pozostały mak zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy by woda wyparowała. Ugotowany i wystudzony mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Ucieramy żółtka z cukrami, masłem i sokiem z cytryny. Dodajemy do maku, dokładnie łączymy, białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej. Masę dzielimy na dwie części, smarujemy nią blaty biszkoptu, przykrywamy ostatnim i wstawiamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 160 stopniach. Po upieczeniu dekorujemy polewą. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, cukier i masło, chwilę gotujemy, następnie dodajemy kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i potem polewamy na ciasto.
Przepisy Desery
Desery
Jabłka w biszkopcie
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Jabłka w biszkopcie
Wspaniały deser dla wszystkich. Polecam ten przepis.
Odsłon: 144
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 393