Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec.

Makowiec.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8450

Dodano:

Odsłon: 40853

Bardzo makowe ciasto.

Składniki

  • biszkopt: 8 jaj
  • 12 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki maku
  • masa: 400 g maku (z tego 4 łyżki idzie do biszkoptu)
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 30 g masła (dwie łyżki)
  • 2 cukry waniliowe (po 16 g)
  • 1 cytryna
  • polewa: 50 g masła
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki kakao extra ciemne
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopt: Ubijamy 8 białek na sztywno z 12 łyżkami cukru dodajemy 8 żółtek, 10 łyżek mąki i dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie wszystko łączymy, następnie wsypujemy 4 czubate łyżki maku, mieszamy.Wlewamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut, w 170 stopniach, do suchego patyczka.
    Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 3 części.

  2. Pozostały mak zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy by woda wyparowała. Ugotowany i wystudzony mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Ucieramy żółtka z cukrami, masłem i sokiem z cytryny. Dodajemy do maku, dokładnie łączymy, białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej. Masę dzielimy na dwie części, smarujemy nią blaty biszkoptu, przykrywamy ostatnim i wstawiamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 160 stopniach.
    Po upieczeniu dekorujemy polewą.
    W garnuszku podgrzewamy śmietanę, cukier i masło, chwilę gotujemy, następnie dodajemy kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i potem polewamy na ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń