Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowe wypieki są idealne na Święta Bożego Narodzenia, choć wszyscy miłośnicy maku będą zachwyceni tym staropolskim makowcem o każdej porze roku! W tym makowcu stawiamy na nadzienie! Ciasto jest cienkie i miękkie, a warstwa maku bogato faszerowana smakiem i bakaliami.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 124
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 124
Składniki
Zacznij ciasto od przygotowania nadzienia. Przepłucz mak na gęstym sicie, przełóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu około 30 minut od momentu zagotowania mleka. Następnie ostudź mak i zmiel w maszynce do mielenia mięsa około 3-4 razy na małych oczkach. W garnku rozpuść masło, dodaj miód, ziarna wanilii, bakalie, skórkę pomarańczową oraz mak i gotuj ok. 15 minut, stale mieszając. Zostaw do ostudzenia. W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem na gładką masę i dodaj do przestudzonego maku. Dolej aromat i alkohol. Na koniec dodaj pianę ubitą z 6 białek i ostrożnie wymieszaj makowe nadzienie.
Wyjmij z lodówki wszystkie składniki do wykonania ciasta. Drożdże rozmieszaj w śmietanie. Na stolnicy lub do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj rozpuszczone masło, jajka, żółtka, cukier, sól oraz płynne drożdże. Zagnieć luźne, błyszczące ciasto i zostaw na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. Następnie wyłóż je na podsypaną mąką stolnicę, chwilę zagniataj i rozwałkuj na duży prostokąt. Na całej powierzchni ciasta wyłóż nadzienie i wyrównaj. Zostaw około 2 cm wolnego ciasta z brzegu jednego, dłuższego boku. Ciasno zroluj ciasto w roladę, zlep końce i przenieś do nasmarowanej masłem formy (11 × 30 cm). Przykryj ciasto ściereczką i zostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia, następnie piecz przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzony makowiec polej lukrem i posyp płatkami migdałów.