Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na makowiec, ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 97
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 76
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 132
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 79
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 170
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 97
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 76
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 132
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 79
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 170
Składniki
Przepis na 4-6 keksówek ( w zależności od wielkości) Ciasto: drożdże utrzeć w ubku ze śmietaną i łyżką cukru. Masło roztopić i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać do nich drożdże, mąkę, mleko i przestudzone masło. Wyrobić ciasto i odstawić na noc w chłodne miejsce (np do lodówki).
Masa: mak sparzyć wrzątkiem i pozostawić w wodzie na noc, następnie odcedzić na sitku. Następnie zmielić mak w maszynce. Odcedzić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku, wymieszać. Masło rozpuścić z miodem, lekko przestudzić i dodać do maku- wymieszać, dodając bakalie. Białka ubić na pianę, wymieszać z masą.
Ciasto podzielić na porcje - 4 jak macie średnie keksówki lub 6 jak macie małe keksówki. Ciasto rozwałkować na prostokąty na długość keksówki, o grubości ok 1 cm. Na ciasto wykładać masę, zachowując 2 cm od boku, zwinąć w rulon, przełożyć do keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Posmarować wierzch żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec godzinę.