Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na makowiec, ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole
To chyba moje ulubione jesienne bułeczki, chociaż można je zrobić nie tylko w...
Odsłon: 65
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 12484
To chyba moje ulubione jesienne bułeczki, chociaż można je zrobić nie tylko w...
Odsłon: 65
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 12484
Składniki
Przepis na 4-6 keksówek ( w zależności od wielkości) Ciasto: drożdże utrzeć w ubku ze śmietaną i łyżką cukru. Masło roztopić i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać do nich drożdże, mąkę, mleko i przestudzone masło. Wyrobić ciasto i odstawić na noc w chłodne miejsce (np do lodówki).
Masa: mak sparzyć wrzątkiem i pozostawić w wodzie na noc, następnie odcedzić na sitku. Następnie zmielić mak w maszynce. Odcedzić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku, wymieszać. Masło rozpuścić z miodem, lekko przestudzić i dodać do maku- wymieszać, dodając bakalie. Białka ubić na pianę, wymieszać z masą.
Ciasto podzielić na porcje - 4 jak macie średnie keksówki lub 6 jak macie małe keksówki. Ciasto rozwałkować na prostokąty na długość keksówki, o grubości ok 1 cm. Na ciasto wykładać masę, zachowując 2 cm od boku, zwinąć w rulon, przełożyć do keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Posmarować wierzch żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec godzinę.