Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec bez zawijania (bez jabłek)

Makowiec bez zawijania (bez jabłek)

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 798

Dzisiaj proponuję makowiec bez zawijania, ale też bez jabłek. W zamian dodałam powidła i wyszło "przednio" :)

Składniki

  • Składniki na masę makową:
  • 400 g maku
  • ½ kostki masła
  • 3 żółtka
  • 5 białek
  • ½ szklaki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 3 czubate łyżki powideł
  • bakalie
  • Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 2 żółtka
  • 110 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Składniki na polewę z czekolady:
  • 100 g śmietanki 30%
  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka miodu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mak zaparzam i mielę dwa razy.
    Żółtka ucieram z cukrem i masłem. Do utartej masy dodaję stopniowo mak, a następnie powidła i miód. Mieszam i dorzucam ulubione bakalie.
    Następnie ubijam pianę i dodaję do ciasta, delikatnie mieszam. Całość odstawiam i biorę się za przygotowanie spodu.

  2. Z podanych składników zagniatam ciasto (może mieć konsystencję mokrego piasku) i ugniatam na blaszce (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote.
    Wyciągam ciasto z piekarnika i od razu wykładam na nie przygotowaną masę makową. Wstawiam do piekarnika na kolejne 35-40 minut.
    Po upieczeniu czekam aż wystygnie, a następnie przygotowuję polewę.

  3. Śmietankę zagotowuję, ściągam z palnika i dodaję czekoladę i miód. Zostawiam na kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Następnie wszystko mieszam. Tak przygotowaną czekoladę wylewam na wystudzone ciasto.
    Gotowe. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (28)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń