Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pyszne i proste ciasto, niby makowiec ale z nutą cytrynową, bardzo aromatyczne i smaczne, serdecznie polecam :-)
mikser, keksówka
1. 200 g miękkiego masła ucieramy z 3/4 szklanki cukru.
2. Suche składniki mieszamy w osobnej misce.
3. Trzemy skórkę z cytryny i wyciskamy sok - połowa soku pójdzie do ciasta a druga połowa do lukru.
4. Następnie wbijamy po jednym całym jajku (razem 4) i dalej miksujemy.
5. Następnie dodajemy stopniowo zmieszane suche składniki i dalej miksujemy.
6. Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny. Miksujemy.
7. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 50-55 minut, na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół.
9. Lukier - ok. 1 szklanka cukru pudru + sok z połowy cytryny i ewentualnie odrobinę wody - mieszamy.
10. Wystudzone ciasto smarujemy lukrem.
Smacznego :-)
Ten makowiec od lat robię i zawsze mi wychodzi. Na świątecznym stole króluje...
Odsłon: 20430
Makowce wbrew pozorom nie są trudne do zrobienia więc warto je upiec bo domow...
Odsłon: 5611
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 86
Pyszny ,miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na ni...
Odsłon: 135
Najlepsza, sprawdzona, idealna na co dzień i od święta =)
Odsłon: 98
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 86
Pyszny ,miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na ni...
Odsłon: 135
Najlepsza, sprawdzona, idealna na co dzień i od święta =)
Odsłon: 98
Składniki
1. 200 g miękkiego masła ucieramy z 3/4 szklanki cukru. 2. Suche składniki mieszamy w osobnej misce. 3. Trzemy skórkę z cytryny i wyciskamy sok - połowa soku pójdzie do ciasta a druga połowa do lukru. 4. Następnie wbijamy po jednym całym jajku (razem 4) i dalej miksujemy. 5. Następnie dodajemy stopniowo zmieszane suche składniki i dalej miksujemy. 6. Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny. Miksujemy. 7. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 50-55 minut, na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół. 9. Lukier - ok. 1 szklanka cukru pudru + sok z połowy cytryny i ewentualnie odrobinę wody - mieszamy. 10. Wystudzone ciasto smarujemy lukrem. Smacznego :-)
Przepisy Desery
Desery
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Desery
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Desery
deser z domową granolą
Desery
Sernik pieczony na jogurtach
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 86
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Bułeczki zadowolą każdego łakomczucha. Proste w wykonaniu i smaczne. Nadzieni...
Odsłon: 285