Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczny, delikatny, wilgotny - iście królewski makowiec ;)
Na początku przygotowujemy masę makową:
Mak moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie gotujemy go w wodzie i mleku w proporcji pół na pół przez około 20 minut. Mak odcedzamy, mielimy przez maszynkę i dodajemy do niego jajka, masło, powidła śliwkowe, mielone migdały, sparzone wrzątkiem rodzynki i kilka kropel aromatu migdałowego. Całość dokładnie mieszamy.
Następnie przygotowujemy ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę.
Masło ucieramy z drobnym cukrem i stopniowo dodajemy żółtka. Do powstałej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy 10 łyżek mleka i jeszcze chwilę ucieramy.
Na sam koniec do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Połowę powstałego ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na nie masę makową. Następnie na masę makową wykładamy drugą połowę ciasta.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut.
Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego! :)
Przepis od mojej babci Basi na tradycyjną roladę z makiem. Idealna na wigilię.
Odsłon: 43459
Pyszne i mięciutkie bułeczki z jabłkami prażonymi własnej roboty posypane chr...
Odsłon: 4046
Pyszny i soczysty schab w sosie pietruszkowym idealny na obiad lub imprezę ro...
Odsłon: 182
Wątróbka po wiejsku to propozycja dania nieco na słodko, nieco na kwaśno. Pod...
Odsłon: 931
Pyszne i mięciutkie bułeczki z jabłkami prażonymi własnej roboty posypane chr...
Odsłon: 4046
Pyszny i soczysty schab w sosie pietruszkowym idealny na obiad lub imprezę ro...
Odsłon: 182
Wątróbka po wiejsku to propozycja dania nieco na słodko, nieco na kwaśno. Pod...
Odsłon: 931
Składniki
Na początku przygotowujemy masę makową: Mak moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie gotujemy go w wodzie i mleku w proporcji pół na pół przez około 20 minut. Mak odcedzamy, mielimy przez maszynkę i dodajemy do niego jajka, masło, powidła śliwkowe, mielone migdały, sparzone wrzątkiem rodzynki i kilka kropel aromatu migdałowego. Całość dokładnie mieszamy.
Następnie przygotowujemy ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Masło ucieramy z drobnym cukrem i stopniowo dodajemy żółtka. Do powstałej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy 10 łyżek mleka i jeszcze chwilę ucieramy. Na sam koniec do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Połowę powstałego ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na nie masę makową. Następnie na masę makową wykładamy drugą połowę ciasta. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)
Przepisy Desery
Desery
Biszkoptowe Kuleczki
Desery
Zwykłe super ciasto z owocami
Desery
Muffiny z rabarbarem
Desery
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Biszkoptowe Kuleczki
Niesamowite kuleczki na bazie ciastek biszkoptów, które przygotujesz w kilka...
Odsłon: 16
Zwykłe super ciasto z owocami
Kto lubi zwykłe proste ciasta w wykonaniu ?
Odsłon: 891