Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczny, delikatny, wilgotny - iście królewski makowiec ;)
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 21
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3473
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 108
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 837
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 21
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3473
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 108
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 837
Składniki
Na początku przygotowujemy masę makową: Mak moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie gotujemy go w wodzie i mleku w proporcji pół na pół przez około 20 minut. Mak odcedzamy, mielimy przez maszynkę i dodajemy do niego jajka, masło, powidła śliwkowe, mielone migdały, sparzone wrzątkiem rodzynki i kilka kropel aromatu migdałowego. Całość dokładnie mieszamy.
Następnie przygotowujemy ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Masło ucieramy z drobnym cukrem i stopniowo dodajemy żółtka. Do powstałej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy 10 łyżek mleka i jeszcze chwilę ucieramy. Na sam koniec do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Połowę powstałego ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na nie masę makową. Następnie na masę makową wykładamy drugą połowę ciasta. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)