Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec na biszkopcie

Przepis dnia 2018-12-12
Makowiec na biszkopcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 528

Dodano:

Odsłon: 6750

MIęciutki makowiec na spodzie biszkoptowym z kokosem i orzechami.

Składniki

  • Masa makowa:
  • 250 g suchego maku niebieskiego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 70 g cukru
  • 2 białka
  • 100 g orzechów włoskich
  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki masła
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mak należy sparzyć wrzątkiem by nie był gorzki. Ważne jest by skosztować mak przed użyciem czy przypadkiem nie ma w sobie goryczy (czasem się zdarza, że w opakowaniu jest stary mak). Po zalaniu i odcedzeniu maku wrzątkiem należy poczekać aż on wyschnie i wtedy go zmielić. Jeżeli chcecie możecie kupić gotowy mak mielony.

  2. Do średniej wielkości garnka wlej mleko i dodaj laskę cynamonu. Gotuj przez około 5 minut. Dodaj do garnka zmielony mak, orzechy, miód, rodzynki oraz masło. Całość gotuj przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu by nie przywarło do dna. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i gotuj jeszcze przez 3 minuty.

  3. Ugotowany mak odcedź z mleka na sitku wyłożonym gazą. W misie miksera ubij na sztywno białka i cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce cukru. Masa z białek powinna być błyszcząca jak ta przygotowana do bezy.
    Białka połącz delikatnie z makiem.

  4. Blachę o wymiarach 27x32 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę makową.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 15 minut.

  5. Biszkopt:
    Jajka ubij na jasną i puszystą masę razem z cukrem (około 10 minut miksowania).
    W międzyczasie rozpuść w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej masło i połącz z 1 łyżką ubitych jajek.
    Do jajek dodaj przesianą mąkę oraz masło. Wszystko delikatnie, lecz dokładnie wymieszaj.
    Biszkopt wylej na wierzch maku i rozprowadź równomierną warstwę. Wstaw do pieca nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 10-12 minut do zezłocenia.

  6. Gdy ciasto się już upiecze odstaw na bok do całkowitego wystudzenia. Obróć ciasto do góry nogami ( ja na wierzch biszkoptu położyłem deseczkę i obróciłem razem.
    Ciasto udekoruj z wierzchu orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasia882 10 grudnia 2018 Ciągle szukam idealnego przepisu na świątecznego makowca. Może ten będzie dobry :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń