Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec z czterech składników.

Makowiec z czterech składników.

Autor:

Przepisów i artykułów: 307 Ocena: 1408

Dodano:

Odsłon: 7123

Święta zbliżają się coraz większymi krokami, co wy na to aby podać wam przepis na świetne ciasto? Mało w nim pracy a jest tak pyszne że chyba nikt mu się nie oprze. Przepis mam od lat byłam młodą mężatką jak go dała mi moją ciocia, tylko w tamtym przepisie jest z suchym makiem ja wolę jednak gotowy bo szybciej się robi a smak ten sam.

Składniki

  • 4 jajka,
  • 450 g maku z puszki,
  • 3/4 szklanki bułki tartej,
  • kilka kropel aromatu migdałowego,
  • 40 g masła.
  • polewa : 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki wody,
  • 2 czubate łyżeczki kakao,
  • 4 łyżeczki cukru.
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek, białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.

  2. Do drugiej miski dodać żółtka, masło, mak oraz bułkę tartą.

  3. Zmiksować całość do połączenia się składników.

  4. Następnie dodać wcześniej ubitą pianę z białek.

  5. Całość delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się białek z masą.

  6. Do blaszki 30 * 11 wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć masę makową.

  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 minut i piec 50 minut.

  8. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia ciasta. Następnie polać polewą czekoladową i można udekorować wiórkami kokosowymi.

  9. wykonanie polewy : Do kubka dodać składniki z opisu. Składniki rozpuścić mieszając za pomocą łyżki, polewy nie gotować!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń