Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makowiec z gruszkami"
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3964
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3964
Składniki
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Dodaj posiekany na małe kawałki tłuszcz oraz jajko. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Do rondelka wsyp mak i zalej mlekiem. Podgrzej, a gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 min, aż mak wchłonie cały płyn. Wystudź i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Białka ubij na sztywną pianę. Do miski włóż miękkie masło, dodaj cukier oraz miód, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawaj mak. Na koniec dodaj ubite białka oraz kilka kropli aromatu, delikatnie wymieszaj.
Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep schłodzonym ciastem. Wlej masę makową, na wierzchu rozłóż kawałki gruszek. Posyp płatkami lub słupkami migdałowymi. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C.
100 minut. Porcja: 360 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie