Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego makowca. Dzięki startym do środka jabłkom ciasto staje się wilgotne i wyśmienite w smaku. Makowiec polecam na każdą okazję.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 954
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 93
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2153
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4169
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 954
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 93
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2153
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4169
Składniki
Mak parzymy wrzątkiem i zostawiamy tak na ok. 30 min. Następnie odcedzamy na sitku i przekręcamy na gęstej siatce przez maszynkę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy z soku. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i dalej ucieramy. Wsypujemy mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, jabłka, bakalie, olejek i ucieramy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Po dodaniu piany delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Formę wielkości 26 cm. x33 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 s C. Pieczemy ok. 1 godz. Po wystudzeniu, polewamy ciasto rozpuszczoną na parze czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.