Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2516

Dodano:

Odsłon: 8402

Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego makowca. Dzięki startym do środka jabłkom ciasto staje się wilgotne i wyśmienite w smaku. Makowiec polecam na każdą okazję.

Składniki

  • Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego makowca. Dzięki startym do środka jabłkom ciasto staje się wilgotne i wyśmienite w smaku. Ma
  • Na wierzch: wiórki kokosowe czekolada
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mak parzymy wrzątkiem i zostawiamy tak na ok. 30 min.

    Następnie odcedzamy na sitku i przekręcamy na gęstej siatce przez maszynkę.

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy z soku.

    Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i dalej ucieramy.

    Wsypujemy mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, jabłka, bakalie, olejek i ucieramy.

    Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Po dodaniu piany delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

    Formę wielkości 26 cm. x33 cm. wykładamy papierem do pieczenia.

    Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 s C.

    Pieczemy ok. 1 godz.

    Po wystudzeniu, polewamy ciasto rozpuszczoną na parze czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jolakob 16 stycznia 2016 Dzisiaj 16 a chochlik dalej trzyma składniki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 13 stycznia 2016 dzisiaj trzynastego!!! i chochlik zabrał składniki chi chi :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń