Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami

Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 494

Dodano:

Odsłon: 11438

Delikatny makowiec z jabłkami, gruszkami i herbatnikami, polany czekoladą i udekorowany połówkami orzechów włoskich.

Składniki

  • ok. 40 herbatników
  • 130 g - masła do ciasta i 1 łyżka do polewy
  • 300 g - cukru pudru
  • 6 - jajek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
  • 1 łyżka - proszku do pieczenia
  • 6 łyżek - kaszy manny
  • 250 g - maku namoczonego w mleku
  • 100 g - orzechów włoskich do ciasta oraz połówki orzechów włoskich do dekoracji
  • 3 - gruszki
  • 1 - jabłko
  • 1 tabliczka - czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki - mleka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami

Przygotowanie

  1. Ciepłe masło utrzeć w misce. Wsypać cukier puder i jeszcze raz utrzeć. Stopniowo dodać po jednym żółtku. Uperfumować cukrem waniliowym. Dodać proszek do pieczenia oraz kaszę mannę. Następnie wmieszać po łyżce maku – sparzonego mlekiem i zmielonego dwa razy. Wsypać uprażone i przesiekane orzechy włoskie. Dodać owoce – obrane i starte na jarzynowych oczkach.

  2. Prostokątną formę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki – jeden obok drugiego.

  3. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić. Pianę delikatnie wymieszać z masą makową. Połowę przelać na ciastka w formie i ułożyć drugą warstwę herbatników. Wlać resztę masy. Wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez godzinę.

  4. Po wystudzeniu posmarować czekoladą (roztopioną w kąpieli wodnej, wymieszaną z masłem i mlekiem). Udekorować uprażonymi połówkami orzechów włoskich.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń