Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makowiec z lukrem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z mąki odsypujemy garść do posypywania stolnicy, a resztę przesiewamy do miski.
Dodajemy resztę składników, wyrośnięte drożdże, mieszamy. Na końcu wlewamy masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mak zalewamy wrzącym mlekiem, odstawiamy do wystygnięcia. Dwukrotnie mielimy. W rondlu o grubym spodzie rozgrzewamy masło, dodajemy mak, smażymy kilka minut, ciągle mieszając. Gdy masa przestygnie, dodajemy pozostałe . Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek.
Ciasto wałkujemy na dwa cienkie prostokątny, rozsmarowujemy na nich masę, zwijamy w rolady, przenosimy do foremek wyłożonych pergaminem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu lukrujemy i dekorujemy bakaliami.Źródło: Rewia