Do góry

Desery Przepis na:

makowiec z pianką

makowiec z pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 9276

Dodano:

Odsłon: 46365

Ciasto jest bardzo domowe i zarazem świąteczne :). Proste, każdemu się uda :) Najlepiej kroić je po całkowitym ostudzeniu, masa makowa będzie ładnie się formowała.

Składniki

  • składniki podaję w punkcie 1
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
makowiec z pianką

Przygotowanie

  1. ciasto kruche:
    2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
    5 żółtek
    125 gramów zimnego masła lub margaryny
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżka cukru z wanilią
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
    szczypta soli

    masa makowa:
    900 gramów maku z puszki
    3/4 szklanki posiekanych bakalii
    3 jaja
    3 łyżki kaszy manny (kopiaste)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste)
    0,5 szklanki cukru pudru

    lub domowa masa makowa

    piana:
    5 białek
    szczypta soli
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru pudru

  2. Mąkę przesiać z solą, cukrami, wrzucić zimne masło, posiekać drobno nożem.
    Potem dodać 5 żółtek, jogurt lub śmietanę, zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 2 części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawinąć w folię aluminiową, wsadzić do zamrażarki.
    Foremkę kwadratową o boku 25 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, dno wylepić większą częścią ciasta, podnosząc rancik na około 1,5 cm, ponakłuwać w wielu miejscach.
    Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, włożyć ciasto i podpiec przez około 10 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), wyjąć i lekko schłodzić.

    Masa makowa:
    Mak z puszki osączyć z dziwnego płynu, który się zbiera, przełożyć do miski, wymieszać z rozkłóconymi jajami, kaszą, mąką, na końcu wsypać bakalie, wymieszać ponownie.

    Masę makową równomiernie rozłożyć na cieście.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier, zmiksować na lśniącą bezę, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować krótko, na średnich obrotach.

    Pianę wyłożyć na ciasto, wyrównać.Na pianę zetrzeć na dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki.

    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć ciasto, piec do zezłocenia wierzchniej warstwy, u mnie około 55 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Schłodzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 30 minut, potem wyjąć na blat.
    Kroić po całkowitym ostudzeniu, a najlepiej na drugi dzień, kiedy ciasto z wierzchu nieco zmięknie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Adddg 22 grudnia 2016 Czy jak mam gotowa masę makowa z bakaliami to coś jeszcze trzeba do niej dodać?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

laveheart 23 grudnia 2015 cudny !! :) uwielbiam makowca pod każdą postacią :) Wesołych Świąt przy okazji :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosynka 22 grudnia 2015 Cudowhy makowiec! Zycze, pani, Wesolych Swiat!!!!

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 21 grudnia 2015 Koleżanka rano prosiła mnie o makowiec...więc podałem ten :D Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 21 grudnia 2015 Ciasto jak zwykle cudne, ale ja jeszcze widzę na zdjęciu piękną filiżankę i talerzyki :) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monika1978 21 grudnia 2015 Cudownie wygląda, a miałam upiec seromakowiec z Pani przepisu, ale zrobię oba, dziękuję za wspaniałe przepisy i życzę Radosnych Świąt. Pozdrawiam serdecznie. Monika. Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 21 grudnia 2015 Doskonały makowiec! Zdjęcie mocno pobudza zmysły smakowe ;D Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 21 grudnia 2015 W śięta takie ciasta smakują jeszcze bardziej i mają niepowtarzalny urok :) Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń