Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na bardzo proste i smaczne ciasto z suchym makiem.Przepyszna makowa babka, serdecznie polecam :-)
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 34
Smaki Grecji!
Odsłon: 48
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 183
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 34
Smaki Grecji!
Odsłon: 48
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 183
Składniki
Zaczynamy od rozpuszczenia masła wraz ze szklanką cukru i pięcioma łyżkami wody - następnie pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną masę przelewamy do misy miksera, dodajemy cztery żółtka (białka zbieramy w osobnej misce) i miksujemy na średnich obrotach. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas miksujemy. Następnie wsypujemy szklankę suchego maku i dalej miksujemy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Do miksującej się masy z makiem dodajemy olejek migdałowy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na moment i odcedzamy na sicie. Do masy z makiem dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy sparzone rodzynki. Keksówkę o wymiarach mniej więcej 8 cm na 28 cm (mierząc od spodu) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wylewamy ciasto na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół a następnie 10 minut z termoobiegiem. Ciasto z suchym makiem bywa problematyczne - zakalcowate, ze względu na wilgoć w maku, dlatego warto je jeszcze podpiec z 10 minut z grzaniem od spodu. Po upieczeniu robimy test patyczkiem, jeżeli będzie mokry, to okrywamy wierzch folią aluminiową i jeszcze 5 minut dopiekamy z grzaniem od spodu. Upieczone ciasto studzimy w formie. Dopiero dobrze wystudzone wyciągamy z formy na półmisek. Robimy lukier: szklanka cukru pudru wraz sokiem z połowy cytryny, mieszamy i gotowe. Lukrujemy ciasto, możemy też sypnąć jakąś posypką. Ciasto jest przepyszne, polecam :-) P.S. To jest stary dobry przepis z zapisków kulinarnych mojej mamy.