Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec zawijany to fajna propozycja na Świąteczny stół.
Ciasto:
Drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Masa makowa;
Mak zalać wrzątkiem ( do przykrycia maku), zostawić do wystudzenia. Zemleć dwa razy przez maszynkę z drobnym sitem. Białka ubjamy na sztywno. Do maku dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 3 równie części. Wałkujemy na prostokąt o grubości około 2,5-3 cm.
Masę makową też dzielimy na 3 części.
Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową i zwijamy w rulon. Postępujemy tak samo z pozostałym ciastem i masą. Wykładamy na blaszkę piekarnikową. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Lukier:
Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru.
Wystudzone makowce polewamy lukrem i ozdabiamy makiem lub wg własnego uznania.
Smacznego ;)
Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smac...
Odsłon: 18722
Nie ukrywam, że ciasta Siostry Anastazji za każdym razem kradną moje serce. T...
Odsłon: 10161
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 11969
Ciasto, deser który przeważnie bardzo szybko znika. Łatwy jest w wykonaniu....
Odsłon: 156
Nikt nie robi tak dobrych pierogów jak nasze babcie. Cienie elastyczne ciasto...
Odsłon: 341
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 242
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 11969
Ciasto, deser który przeważnie bardzo szybko znika. Łatwy jest w wykonaniu....
Odsłon: 156
Nikt nie robi tak dobrych pierogów jak nasze babcie. Cienie elastyczne ciasto...
Odsłon: 341
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 242
Składniki
Ciasto: Drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Masa makowa; Mak zalać wrzątkiem ( do przykrycia maku), zostawić do wystudzenia. Zemleć dwa razy przez maszynkę z drobnym sitem. Białka ubjamy na sztywno. Do maku dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 3 równie części. Wałkujemy na prostokąt o grubości około 2,5-3 cm. Masę makową też dzielimy na 3 części. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową i zwijamy w rulon. Postępujemy tak samo z pozostałym ciastem i masą. Wykładamy na blaszkę piekarnikową. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Lukier: Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Wystudzone makowce polewamy lukrem i ozdabiamy makiem lub wg własnego uznania. Smacznego ;)
Przepisy Desery
Desery
Kruche ciasteczka z cukrem
Desery
Sernik z wiaderka na cieście kruchym
Desery
Ciasto z porzeczkami i budyniem
Desery
Prezydent
Kruche ciasteczka z cukrem
Kruche ciasteczka z cukrem i duńskie ciastka maślane to jedne z najchętniej k...
Odsłon: 44
Sernik z wiaderka na cieście kruchym
Ciasto, deser który przeważnie bardzo szybko znika. Łatwy jest w wykonaniu....
Odsłon: 156