Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec zawijany to fajna propozycja na Świąteczny stół.
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10681
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 210
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 184
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 756
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10681
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 210
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 184
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 756
Składniki
Ciasto: Drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Masa makowa; Mak zalać wrzątkiem ( do przykrycia maku), zostawić do wystudzenia. Zemleć dwa razy przez maszynkę z drobnym sitem. Białka ubjamy na sztywno. Do maku dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 3 równie części. Wałkujemy na prostokąt o grubości około 2,5-3 cm. Masę makową też dzielimy na 3 części. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową i zwijamy w rulon. Postępujemy tak samo z pozostałym ciastem i masą. Wykładamy na blaszkę piekarnikową. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Lukier: Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Wystudzone makowce polewamy lukrem i ozdabiamy makiem lub wg własnego uznania. Smacznego ;)