Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotny makowiec zawijany z gotowej masy makowej to prawdziwa gwiazda wśród przepisów na Boże Narodzenie. Ten tradycyjny deser, tak dobrze znany z rodzinnych stołów, łączy delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z aromatycznym nadzieniem makowym. Takie połączenie nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje na świątecznej paterze. Po przekrojeniu widać efektowne zawijasy masy makowej w cieście. Wypróbuj.
Jeśli w twoim domu przygotowywanie wypieków na święta to rodzinna tradycja, zacznij od przepisu na makowiec zawijany. Swoim smakiem przebije każdy kupny wyrób, a na stole będzie prezentować się naprawdę apetycznie. Podczas pieczenia w domu uniesie się też wspaniały zapach, który będzie ci towarzyszyć przez długie godziny i już zawsze pozostanie w twojej pamięci jako domowy klimat świąt.
Do przygotowania makowca zawijanego z gotowej masy makowej potrzebujesz sprawdzonych składników na ciasto. Możesz mieć je nawet w domu, bo nie są one wyszukane. Przede wszystkim zadbaj o mąkę pszenną (może być typ 450, 480 albo 500), świeże drożdże, jajka i mleko. Do tego wybierz prawdziwe masło i cukier (może być drobny do wypieków, wtedy wszystkie składniki lepiej się połączą).
Do makowca zawijanego możesz użyć gotowej masy makowej, ale wbrew pozorom, potrzebujesz do niej jeszcze kilku dodatków. Dzięki temu będzie aromatyczna, puszysta i pyszna. Przygotuj dwa białka jajek, garść skórki z pomarańczy i szczyptę soli. Dodatkowo makowiec z ciasta drożdżowego warto posmarować przed pieczeniem jajkiem i mlekiem. To powoduje, że skórka zrobi się złota i apetyczna w wyglądzie. A jeśli chcesz wypróbować nieco inną wersję tego wypieku, zobacz nasz przepis na makowiec na kruchym cieście.
Przede wszystkim zadbaj o temperaturę składników. Mleko, w którym rozpuszczasz drożdże, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Jajka i masło dobrze wyjąć z lodówki trochę wcześniej, ponieważ zimne składniki spowalniają pracę drożdży. Nie pomijaj też zrobienia rozczynu do makowca drożdżowego zawijanego. Wystarczy, że połączysz drożdże, mleko, odrobinę cukru i mąki. Daj mu popracować przez 10 minut, aż na powierzchni pojawi się pianka. Dzięki temu masz pewność, że drożdże są aktywne i ciasto pięknie wyrośnie.
Ciasto drożdżowe wyrabiaj przynajmniej 8-10 minut, aż stanie się gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ręki lub haka miksera. Wewnątrz powinny pojawić się pęcherzyki powietrza, które zaczną pękać pod wpływem ruchu twoich palców. Po wyrobieniu ciasto na makowiec zawijany przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe, bez przeciągów miejsce na około godzinę aż podwoi objętość. Jeśli w kuchni jest dość chłodno, możesz włożyć ciasto do piekarnika ustawionego na 30°C z włączoną tylko lampką, co stworzy idealne warunki do wyrastania.
Kiedy przyjdzie czas rozwałkować ciasto, podsypuj stolnicę tylko odrobiną mąki. Dzięki temu uzyskasz delikatny i wilgotny makowiec z gotowej masy makowej.
Po rozwałkowaniu ciasta rozprowadź masę makową, zostawiając odrobinę wolnej przestrzeni przy krawędziach. Zaczynaj zwijać od dłuższego boku, pomagając sobie dłońmi i lekko dociskając rolkę. Gotowy makowiec zwijany ułóż na blaszce złączeniem do dołu.
Choć nasz przepis na makowca z puszki jest bardzo prosty, warto poświęcić chwilę na przygotowanie nadzienia. Przede wszystkim ubij do niego białka z odrobiną soli. Powinny być sztywne i gęste. Wtedy dodaj je do gotowej masy makowej. Wrzuć też skórkę z pomarańczy, która świetnie podkreśli i orzeźwi smak. Jeśli masz w domu kandyzowaną skórkę pomarańczową, możesz również dodać ją w drobnych kawałkach.
Możesz też urozmaicić nadzienie innymi dodatkami. Dla różnorodnej tekstury wybierz garść rodzynek, wcześniej namoczonych w gorącej wodzie lub rumie. Jeśli lubisz, możesz dorzucić trochę posiekanych orzechów włoskich, laskowych albo płatków migdałów, które nadadzą farszowi lekkiej chrupkości i wzbogacą przepis na makowiec zawijany. Kolejnym pomysłem jest odrobina płynnego miodu dla słodyczy.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19986
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 595
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7017
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244478
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19986
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 595
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7017
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244478
Składniki
Mleko podgrzej w rondelku, aby było ciepłe, ale nie gorące. Przelej do wysokiego kubka. Wkrusz drożdże, wsyp łyżkę cukru i łyżkę mąki pszennej (odejmij z głównych składników). Odstaw na 10 minut, aż rozczyn zacznie pracować. W tym czasie rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. Mąkę wsyp do dużej miski. Wlej rozczyn, resztę mleka, wbij jajka w całości i żółtko. Dosyp pozostały cukier i dodaj odrobinę soli. Zacznij łączyć składniki, a na końcu dodaj roztopione masło. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Aby gotowa masa makowa była bardziej puszysta, ubij białka z odrobiną soli. Kiedy będą sztywne i gęste, wmieszaj je delikatnie do maku. Dodaj na koniec skórkę z pomarańczy i połącz wszystkie składniki Kiedy ciasto drożdżowe urośnie, wbij w nie pięść. Wyciągnij na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj na kształt prostokąta.
Teraz nałóż masę makową w taki sposób, aby został około 1-2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Teraz zwiń jak roladkę. Jajko roztrzep wraz z mlekiem. Nasmaruj wierzch ciasta i zostaw tak na 20-30 minut. Piecz makowiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu przez około 40 minut. Po wystudzeniu udekoruj lukrem albo cukrem pudrem.