Do góry

Desery Przepis na:

Makówka

Makówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8198

Dodano:

Odsłon: 10487

Deser Wigilijny na Śląsku. Sąsiadka mnie nauczyła. Zamieniłam naszą kutię na makówkę. Jest to słodki, bardzo pyszny deser z mnóstwem bakalii. Można zrobić z bułkami z sucharkami, albo jak ja robiłam z chałką. Ja robiłam prawie 40 lat, teraz córka robi.

Składniki

  • CHAŁKA:
  • -750 g. mąki -150 g. cukru -1 jajko -1 żółtko
  • -200 g. masła -szczypta soli -1,5 szklanki letniego mleka
  • -75 g .drożdży(rozczyn-(1łyżka cukru+1 ł. mąki+1-2 ł .mleka letniego) -1 cukier waniliowy.
  • DO POSMAROWANIA CHAŁKI:- 1 jajko
  • MASA MAKOWA:
  • -600 g. maku mielonego -1,5 l. mleka -1 masło-250 g.
  • -300 g. cukru -3 cukry waniliowe -2 łyżki miodu
  • BAKALIE:
  • -400 g. rodzynek sułtańskich -200 g. suszonych śliwek -100 g. suszonych moreli
  • -100 g.żurawiny -80 g. orzechów włoskich -50 g. migdałów w płatkach
  • -50 g. kandyzowanej skórki pomarańczowej -50 g. kokosu
  • DEKORACJE: -w/g własnego gustu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Makówka

Przygotowanie

  1. chałka-Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego przesiać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dodać sól, mleko i chwilę zagnieść. Wlać rozpuszczone i letnie masło. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
    Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

  2. Podzielić na 3 części.
    Każdą włożyć do keksówki 12x30, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Posmarować rozkłóconym jajkiem.

  3. Piec w 175* ok.45 min.(pod koniec pieczenia górę przykryć papierem)

  4. Przygotować składniki do masy. Bakalie te większe pokroić w kostkę. Rodzynki przemyć ciepłą wodą i odsączyć.

  5. Chałkę pokroić w niecałe centymetrowe kromki.Układać na przemian z masą makową. (mnie poszły 2 chałki)

  6. masa: Mleko zagotować,odstawić i zaraz dodać cukier, masło, miód. Wsypać mak,wymieszać i chwilę znowu pogotować, ciągle mieszając. Odstawić, dodać bakalie,wymieszać i ciepłym przekładać chałki.

  7. Nalewać masę makową, po 1- 2 chochli. Zależy jakie mamy naczynie. Przełożyć znowu kromkami chałki.

  8. Znowu dajemy masę makową i kromki chałki.

  9. Na górze koniecznie, dajemy masę makową.

  10. Dekorujemy w/g własnej fantazji.

  11. Podajemy w miseczkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 04 grudnia 2018 Dziękuję za przepis. Będzie zięć ze Śląska więc zrobię . Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 01 grudnia 2018 Świetna! Dla mnie to nowość. Z chęcią spróbowałabym tego wigilijnego deserku :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 28 listopada 2018 Nigdy nie jadłam tej potrawy. Domowa chałka jest pyszna, a w połączeniu z taką masą makową na pewno smakuje rewelacyjnie. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 28 listopada 2018 Jedno z moich ulubionych potraw wigilijnych, pyszności :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ElMar 27 listopada 2018 Ja nigdy nie jadłam makówki. Ale ta domowa bułką, pychotka. Moja mama zawsze robiła, niestety mi nie wychodzi taka smaczna jak mamie:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 27 listopada 2018 Oj kusisz ,kusisz Teresko smakołykami,świetny pomysł...:) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 27 listopada 2018 U mnie, w Wielkopolsce, bez makiełek nie ma wigilii. Ale robię je trochę inaczej. Odpowiedzi: 3 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń