Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śląskie danie wigilijne, czyli makówki. Chałka przełożona domowej roboty masą makową. Kluczowa jest duża ilość dodatków!
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 2857
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 438
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2424
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 2857
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 438
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2424
Składniki
Mak należy sparzyć wrzątkiem by nie był gorzki. Ważne jest by skosztować mak przed użyciem czy przypadkiem nie jest gorzki (czasem się zdarza, że w opakowaniu jest stary mak). Po zalaniu i odcedzeniu maku wrzątkiem należy poczekać aż on wyschnie i wtedy go zmielić. Jeżeli chcecie możecie kupić gotowy mak mielony.
Do średniej wielkości garnka wlejcie mleko i dodajcie laski cynamonu. Gotujcie przez około 5 minut. Dodajcie do garnka zmielony mak, orzechy, miód, rodzynki oraz masło. Całość gotujcie przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu by się nie przypaliło do dna. Na koniec dodajcie wiórki kokosowe i gotujcie jeszcze przez 3 minuty.
Na dnie głębokiego naczynie umieśćcie chałkę (ja akurat mam swoją ulubioną miskę z Ambition). Przy pomocy chochelki wylejcie na wierzch warstwę maku, by przykryła dół. Następnie ułóżcie kolejną warstwę chałki i ponownie zalejcie masą makową. Udekorujcie z wierzchu deser kokosem, orzechami bądź skórką pomarańczową.