Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie, śniadanie lub deser nie tylko od święta. Mak, mleko i migdały to bogactwo dobrze przyswajalnego wapnia. Obecnie w mojej diecie muszę mieć dużo wapna, znalazłam na to pyszny sposób. Z makówkami nie czekałam do świąt Bożego Narodzenia, teraz robię mniejsze ilości raz w tygodniu. Szklanka mleka to 30 % dziennego zapotrzebowania na wapń, migdały 50 g to ok. 9 %, mak 10 g to 10 % zapotrzebowania.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Składniki
Ugotowany mak zmielić z cukrem, na 3 łyżki maku 1 łyżka cukru. Rodzynki zalać gorącą wodą, tylko do ich pokrycia, dolać łyżeczkę rumu. Gdy rodzynki napęcznieją odlać wodę. Chałkę pokroić w 1 cm kromki. W saganku lekko podgrzewać mleko z makiem, rodzynkami i masłem. Gdy zawrze pogotować jeszcze kilka minut, mieszając. Zdjąć z palnika dodać migdały, wymieszać. W salaterce układać warstwę chałki , na nią warstwę gorącego maku i znów warstwę chałki i maku. I tak naprzemiennie do wyczerpania składników. Zostawiamy w chłodnym miejscu do następnego dnia.