Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie, śniadanie lub deser nie tylko od święta. Mak, mleko i migdały to bogactwo dobrze przyswajalnego wapnia. Obecnie w mojej diecie muszę mieć dużo wapna, znalazłam na to pyszny sposób. Z makówkami nie czekałam do świąt Bożego Narodzenia, teraz robię mniejsze ilości raz w tygodniu. Szklanka mleka to 30 % dziennego zapotrzebowania na wapń, migdały 50 g to ok. 9 %, mak 10 g to 10 % zapotrzebowania.
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 165
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 97
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 165
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 97
Składniki
Ugotowany mak zmielić z cukrem, na 3 łyżki maku 1 łyżka cukru. Rodzynki zalać gorącą wodą, tylko do ich pokrycia, dolać łyżeczkę rumu. Gdy rodzynki napęcznieją odlać wodę. Chałkę pokroić w 1 cm kromki. W saganku lekko podgrzewać mleko z makiem, rodzynkami i masłem. Gdy zawrze pogotować jeszcze kilka minut, mieszając. Zdjąć z palnika dodać migdały, wymieszać. W salaterce układać warstwę chałki , na nią warstwę gorącego maku i znów warstwę chałki i maku. I tak naprzemiennie do wyczerpania składników. Zostawiamy w chłodnym miejscu do następnego dnia.