Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, jest to danie obowiązkowe. U mnie w domu zawsze przygotowywałam makówki na wodzie , w tym roku postanowiłam to zmienić i przygotować makówki na mleku. Wyszły smaczne i równie dobre jak te na wodzie. Polecam
garnek , łyżka drewniana, nóż, deska, miska,
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1879
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8430
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 797
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254407
Polecam.
Odsłon: 1533
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1879
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8430
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 797
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254407
Polecam.
Odsłon: 1533
Składniki
W większym garnku zalać zmielony mak, dodać masło, miód i bakalie. Całość gotować około 30 minut , często mieszając by mak się nie przypalił. Masa zgęstnieje. Jeżeli do makówek wykorzystamy bułki należy je najpierw skroić w 1 cm. kromki. W misce układamy na przemian masę makową, warstwę pokrojonych bułek i zalewamy masą makową i tak do wyczerpania składników. Wierzch to warstwa makowa którą udekorować według uznania. ( u mnie wiórki kokosowe i duże rodzynki ). Rada; Jeżeli makówki przygotowujemy z sucharkami to dobrze najpierw moczyć sucharki w ciepłym mleku wymieszanym z miodem.
Makówki gotowe do spożycia.