Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, jest to danie obowiązkowe. U mnie w domu zawsze przygotowywałam makówki na wodzie , w tym roku postanowiłam to zmienić i przygotować makówki na mleku. Wyszły smaczne i równie dobre jak te na wodzie. Polecam
garnek , łyżka drewniana, nóż, deska, miska,
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 821
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5755
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9565
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 269
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 821
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5755
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9565
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 269
Składniki
W większym garnku zalać zmielony mak, dodać masło, miód i bakalie. Całość gotować około 30 minut , często mieszając by mak się nie przypalił. Masa zgęstnieje. Jeżeli do makówek wykorzystamy bułki należy je najpierw skroić w 1 cm. kromki. W misce układamy na przemian masę makową, warstwę pokrojonych bułek i zalewamy masą makową i tak do wyczerpania składników. Wierzch to warstwa makowa którą udekorować według uznania. ( u mnie wiórki kokosowe i duże rodzynki ). Rada; Jeżeli makówki przygotowujemy z sucharkami to dobrze najpierw moczyć sucharki w ciepłym mleku wymieszanym z miodem.
Makówki gotowe do spożycia.