Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, jest to danie obowiązkowe. U mnie w domu zawsze przygotowywałam makówki na wodzie , w tym roku postanowiłam to zmienić i przygotować makówki na mleku. Wyszły smaczne i równie dobre jak te na wodzie. Polecam
garnek , łyżka drewniana, nóż, deska, miska,
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22581
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14905
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4687
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44590
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 632
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 659
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22581
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14905
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4687
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44590
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 632
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 659
Składniki
W większym garnku zalać zmielony mak, dodać masło, miód i bakalie. Całość gotować około 30 minut , często mieszając by mak się nie przypalił. Masa zgęstnieje. Jeżeli do makówek wykorzystamy bułki należy je najpierw skroić w 1 cm. kromki. W misce układamy na przemian masę makową, warstwę pokrojonych bułek i zalewamy masą makową i tak do wyczerpania składników. Wierzch to warstwa makowa którą udekorować według uznania. ( u mnie wiórki kokosowe i duże rodzynki ). Rada; Jeżeli makówki przygotowujemy z sucharkami to dobrze najpierw moczyć sucharki w ciepłym mleku wymieszanym z miodem.
Makówki gotowe do spożycia.