Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, jest to danie obowiązkowe. U mnie w domu zawsze przygotowywałam makówki na wodzie , w tym roku postanowiłam to zmienić i przygotować makówki na mleku. Wyszły smaczne i równie dobre jak te na wodzie. Polecam
garnek , łyżka drewniana, nóż, deska, miska,
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 176
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 135
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16173
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 79
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 194
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 709
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 176
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 135
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16173
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 79
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 194
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 709
Składniki
W większym garnku zalać zmielony mak, dodać masło, miód i bakalie. Całość gotować około 30 minut , często mieszając by mak się nie przypalił. Masa zgęstnieje. Jeżeli do makówek wykorzystamy bułki należy je najpierw skroić w 1 cm. kromki. W misce układamy na przemian masę makową, warstwę pokrojonych bułek i zalewamy masą makową i tak do wyczerpania składników. Wierzch to warstwa makowa którą udekorować według uznania. ( u mnie wiórki kokosowe i duże rodzynki ). Rada; Jeżeli makówki przygotowujemy z sucharkami to dobrze najpierw moczyć sucharki w ciepłym mleku wymieszanym z miodem.
Makówki gotowe do spożycia.