Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, jest to danie obowiązkowe. U mnie w domu zawsze przygotowywałam makówki na wodzie , w tym roku postanowiłam to zmienić i przygotować makówki na mleku. Wyszły smaczne i równie dobre jak te na wodzie. Polecam
garnek , łyżka drewniana, nóż, deska, miska,
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 292
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2228
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 982
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 292
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2228
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 982
Składniki
W większym garnku zalać zmielony mak, dodać masło, miód i bakalie. Całość gotować około 30 minut , często mieszając by mak się nie przypalił. Masa zgęstnieje. Jeżeli do makówek wykorzystamy bułki należy je najpierw skroić w 1 cm. kromki. W misce układamy na przemian masę makową, warstwę pokrojonych bułek i zalewamy masą makową i tak do wyczerpania składników. Wierzch to warstwa makowa którą udekorować według uznania. ( u mnie wiórki kokosowe i duże rodzynki ). Rada; Jeżeli makówki przygotowujemy z sucharkami to dobrze najpierw moczyć sucharki w ciepłym mleku wymieszanym z miodem.
Makówki gotowe do spożycia.