Do góry

Desery Przepis na:

Makowo-sezamowe ciasteczka

Makowo-sezamowe ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 10822

Dodano:

Odsłon: 1620

Smaczne połączenie maku i sezamu.

Składniki

  • mąka pszenna 125 g
  • cukier puder 45 g
  • schłodzone masło lub margaryna 100 g
  • suchy zmielony mak 15 g
  • sezam 25 g
  • cukier waniliowy 1/2 płaskiej łyżeczki
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki wody różanej lub chłodnej wody
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę.
    Wodę dodajemy stopniowo dla lepszego sklejenia się składników i smaku .
    Ciasto zawijamy w folię i schładzamy 30-60 minut.
    Następnie wałkujemy, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii. Grubość ciasta od 0,5 do 1 cm. Im cieńsze tym lepsze.
    Z ciasta wykrawamy różne wzory, przekładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 180 C około 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń