Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam dziś dla was pyszny przepis na przepyszne chałki
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Do miski dodać wszystkie składniki bez masła i dwóch łyżek mąki w środku mąki zrobić wgłębienie wsypać drożdże oraz po pół łyżeczki cukru ni mąki już z miski, na drożdże wlać dwie łyżki ciepłej wody i lekko wymieszać pozostawić pod ściereczką do widocznej pracy drożdży
Po widocznej pracy drożdży ciasto wyrabiać do połączenia się składników, następnie wlać rozpuszczone masło i nadal wyrabiać po wyrobieniu z masłem wsypać dwie łyżki mąki i wyrobić tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, odstawić pod ściereczką aby odpoczęło
Ciasto podzielić na dwie części i każdą z części zrolować w rulon następnie podzielić na 8 części każdy z rulonów
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach na 1 centymetr a następnie przekroić na trzy ramiona na środkowy położyć powidła lub czekoladę i formować chałkę, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką, pozostawić do lekkiego podrośnięcia
Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 20 minut w zależności od piekarnika po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia