Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam dziś dla was pyszny przepis na przepyszne chałki
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 208
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 389
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 261
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 658
To ciasto bezowe to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatna beza, l...
Odsłon: 69
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 208
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 389
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 261
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 658
To ciasto bezowe to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatna beza, l...
Odsłon: 69
Składniki
Do miski dodać wszystkie składniki bez masła i dwóch łyżek mąki w środku mąki zrobić wgłębienie wsypać drożdże oraz po pół łyżeczki cukru ni mąki już z miski, na drożdże wlać dwie łyżki ciepłej wody i lekko wymieszać pozostawić pod ściereczką do widocznej pracy drożdży
Po widocznej pracy drożdży ciasto wyrabiać do połączenia się składników, następnie wlać rozpuszczone masło i nadal wyrabiać po wyrobieniu z masłem wsypać dwie łyżki mąki i wyrobić tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, odstawić pod ściereczką aby odpoczęło
Ciasto podzielić na dwie części i każdą z części zrolować w rulon następnie podzielić na 8 części każdy z rulonów
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach na 1 centymetr a następnie przekroić na trzy ramiona na środkowy położyć powidła lub czekoladę i formować chałkę, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką, pozostawić do lekkiego podrośnięcia
Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 20 minut w zależności od piekarnika po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia