Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, wiosenne ciacho do podgryzania bez wyrzutów sumienia. A aromatyczne i smakowite jak trzeba!
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 671
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 671
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Niewielką tortownicę lub okrągłą formę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Następnie przekładamy wszystkie cząstki do miski i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.
ROBIMY CIASTO Mąkę mieszamy dokładnie z cynamonem i przesiewamy do miski. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Białka powinny być schłodzone w lodówce, gdyż wtedy mamy pewność, że ubijemy je na piękną, błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia kryształków (ok. 3 minuty). Odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do piany dodajemy stopniowo, w dwóch – trzech partiach mąkę z cynamonem i rozprowadzamy ją w masie. Gdy ciasto stanie się jednolite, wsypujemy cząstki jabłka i bardzo delikatnie mieszając łączymy je z ciastem. (Ja stosuję pewien prosty i niezwykle skuteczny zabieg, który sprawia, że owoce nie opadają na dno ciasta podczas pieczenia, a mianowicie oprószam je łyżką mąki i delikatnie mieszam, aby pokryła owoce). Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy, rozkładamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko rozsypać płatki migdałów i wsunąć formę do nagrzanego piekarnika.
PICHCIMY CIASTO Ciasto pieczemy przez 30-35 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości użytych białek, rodzaju i gatunku jabłka, czy wielkości formy. Pod koniec pieczenia polecam zrobić test „suchego patyczka” – patyczek lub drucik wbity w środek ciasta powinien być czysty i suchy. Znak to, że ciasto jest upieczone. Po wyciągnięciu z pieca, studzimy ciasto w formie przez co najmniej pół godziny. Po tym czasie możemy kroić i pałaszować, bo jak większość ciast najlepsze jest jeszcze ciepłe.