Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne ciasto biszkoptowe z kokosową bezą, malinami i bitą śmietana z serkiem. Ciasto trochę czasochłonne ale polecam jak najbardziej. Oryginalnie beza powinna być posypana prażonymi migdałami ale już nie chciało mi się iść do sklepu więc dodałam wiórki kokosowe…
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3825
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 43
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3300
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3825
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 43
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3300
Składniki
ciasto biszkoptowe: białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto przełożyć na blachę (25x36cm) wyłożona papierem do pieczenia i piec ok. 30-35 min w 170st
beza: białka ubić na sztywno. Następnie dodawać do nich stopniowo cukier puder, na koniec dodać wiórki kokosowe. Bezę przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut. w 170 st termoobieg. Ja przykrywam folią aluminiową jak zaczyna brązowieć bo lubię jasną.
krem: Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Dodać fixy a następnie serki; wszystko dokładnie wymieszać.
masa malinowa: obie galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody. Odstawić do przechłodzenia.
biszkopt przekroić na dwie części, jedną włożyć do blachy; nasączyć mlekiem, posmarować cieniuteńko kremem, ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, kiedy galaretka całkiem się zetnie wyłożyć na nią resztę kremu. Na kremie położyć drugi biszkopt nasączyć mlekiem i wyłożyć delikatnie bezę. Ciasto włożyć do lodówki i tam też je najlepiej przechowywać.