Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znana i lubiana chyba przez wszystkich Malinowa chmurka.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 67
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 33
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 176
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 801
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 67
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 33
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 176
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 801
Składniki
Forma 21 X 21 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Bezę oraz kruchy spód można przygotować sobie dzień wcześniej. Beza będzie miała dość czasu, by idealnie się wysuszyć – najlepiej pozostawić ją w piekarniku przez całą noc. Ciasto. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Ciasto odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 – 20 minut do ze złocenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. Beza. Schłodzone białka ubić do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia., rozłożyć masę bezową rozsmarować na kwadrat 21 X 21 cm. Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić. Galaretka. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Ja formę wyłożyłam folią przezroczystą i dopiero położyłam kruche ciasto.
Krem. Wszystkie składniki dobrze schłodzone umieścić w misie miksera. Ubić do otrzymania gęstego kremu. Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić minimum 5-6 godzin , wtedy lepiej się kroi i jest smaczniejsza.