Do góry

Desery Przepis na:

Malinowa chmurka bez pieczenia

Malinowa chmurka bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 1193

Dodano:

Odsłon: 5588

Pyszne ciasto z galaretką, malinami oraz bitą śmietaną z migdałami i bezami. Na dodatek bez pieczenia :)

Składniki

  • ok. 10 dag herbatników
  • 2 galaretki malinowe
  • 20-30 dag mrożonych malin
  • 660 ml śmietany 30 %
  • 50 g serka mascarpone
  • 150 g serka kanapkowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • łyżka żelatyny
  • płatki migdałowe i bezy do dekoracji
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. WARSTWA MALINOWA:

    Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Do lekko przestudzonej galaretki dodajemy mrożone maliny i odstawiamy do stężenia.

    SKŁADANIE CIASTA:

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Wykładamy herbatnikami. Wylewamy galaretkę, wyrównujemy i chowamy do lodówki.

    MASA ŚMIETANOWA:

    Żelatynę zalewamy zimną wodą (tak żeby zakryć żelatynę)

    Do miski wlewamy zimną śmietanę 30 %, dodajemy serki i cukier puder, ubijamy na gęsty krem.

    Miseczkę z żelatyną wstawiamy do niewielkiego garnka, wlewamy wodę i podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści.

    Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki śmietany, mieszamy i sprawdzamy czy jest zimna. Wlewamy do śmietany i miksujemy.

    Krem wylewamy na galaretkę. Wyrównujemy, posypujemy płatkami migdałowymi i bezami. Ciasto chowamy na całą noc do lodówki.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń