Desery Przepis na:
MALINOWA POKUSA

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 1026
Dodano: 23.08.2009
Odsłon: 12967
Składniki
- Na ciasto:
- 5 JAJEK,SZKLANKA CUKRU,SÓL
- PO 0,5 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ I ZIEMNIACZANEJ
- SOK Z CYTRYNY,ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
- na krem:
- 0,5 LITRA KREMÓWKI (36%)
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 OPAKOWANIA ŚMIETAN-FIKSU
- 2 tabliczki czekolady
- NA MASĘ:
- 50 DAG MALIN,20 DAG CUKRU,
- 2 łyżki żelatyny
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
BIAŁKA UBIĆ Z CUKREM NA SZTYWNĄ PIANĘ,DODAĆ ŻÓŁTKA I SOK CYTRYNOWY.LEKKO MIESZAJĄC,DOSYPYWAĆ OBIE MĄKI PRZESIANE Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I SZCZYPTĄ SOLI.
-
CIASTO PIEC OKOŁO 45 MINUT W WYŁOŻONEJ PERGAMINEM FORMIE W 180 ST.ŚREDNICA TORTOWNICY 26 CM.
-
OSTUDZIĆ,PRZEKROIĆ NA 3 BLATY.CZEKOLADĘ ROZTOPIĆ.KREMÓWKĘ UBIĆ Z CUKREM WANILIOWYM I ŚMIETAN-FIKSEM,WYMIESZAĆ Z CZEKOLDĄ.
-
MALINY GOTOWAĆ Z CUKREM 10 MINUT,WYMIESZAĆ Z ŻELATYNĄ.MASĘ ODSTAWIĆ.
-
BISZKOPTOWE BLATY PRZEŁOZYĆ STĘŻAŁĄ MASĄ I KREMEM.RESZTĘ KRMU POSMAROWAĆ WIERZCH I BOKI CIASTA.
-
CIASTO SCHŁODZIĆ W LODÓWCE
Komentarze do przepisu (3)

andzela2309 31 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
W oryginalnym przepisie jest sok z całej cytryny ale ja zawsze daję mniej czyli około łyżki lub półtorej.Równie dobrze można nie dodawać wcale wtedy biszkopt nie będzie miał lekkiego cytrynowego posmaku.Wszystko zależy jak kto lubi.Pozdrawiam!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 31 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Andzelo, proszę sprecyzuj, ile należy dać soku z cytryny do ciasta - z jednej cytryny czy może łyżkę, łyżeczkę, kilka łyżek..Dziękuję i pozdrawiam :)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

agus32 23 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
To malinowe ciacho to naprawdę pokusa,uwielbiam je i często robię podobne0 Kto głosował? | Odpowiedz