Do góry

Desery Przepis na:

Malinowe kropki

Malinowe kropki

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 410

Dodano:

Odsłon: 255

Sezon malinowy dobiega końca więc proponuję uwieńczyć go pysznym ciastem z ich dodatkiem

Składniki

  • Maliny 1/2 kg
  • Cukier 30 dag
  • Mąka tortowa 16 dag
  • Jajka kurze 4 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Śmietanka 30 % 220 ml
  • Śmietanka 30 % 330 ml
  • Czekolada gorzka 11/2 tabliczki
  • Galaretka malinowa 2 szt.
  • Serek mascarpone 250 g
  • Herbatniki pettit berry 20 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Maliny 40 dag przesmażyć z 14 dag cukru na konfiturę malinową.

  2. Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywno stopniowo dodając 16 dag cukru.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Żółtka ubić.Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszać.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Blaszkę 35x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto.Piec 20 min lub do suchego patyczka.

  3. Przestudzone ciasto posmarować konfiturą malinową.

  4. Masa czekoladowa:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Śmietankę 220 ml ubić na sztywno stopniowo stopniowo dodając pod koniec ubijania serek mascarpone.Do przygotowanej masy serkowej dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę cały czas ucierając.Tak przygotowaną masę wyłożyć na konfiturę malinową.

  5. Przykryć herbatnikami.

  6. Ułożyć na każdym herbatniku po malinie.

  7. Galaretki malinowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody.Gdy galaretka zaczyna tężeć ubić na sztywno śmietankę 330ml ,ubijać dalej stopniowo dodając galaretkę.Tak przygotowaną piankę wyłożyć na ciastka z malinami.Na wierzch utrzeć pozostałą czekoladę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń