Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny biszkopt z kremem na bazie galaretki i budyniu i malinami. Robiłam to ciasto również w wersji wiśniowej. Obie są pyszne. Wybaczcie, że zdjęcie nie jest najlepszej jakości.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3865
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414865
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2412
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3865
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414865
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2412
Składniki
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę. Potem dajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia mieszamy. Żółtka zaczną rosnąć - łączymy je z pianą. Dajemy przesianą mąkę delikatnie i dokładnie wszystko mieszamy. Torownicę wyłożoną papierem do pieczenia napełniamy ciastem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) Pieczemy do suchego patyczka.
Kompot malinowy dzielimy na 2 części. Jedną część wlewamy do małego rondelka i zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć wsypujemy galaretkę malinową i rozpuszczamy. W drugiej części rozprowadzamy budyń łączymy z pierwszą częścią i zagotowujemy. Powstanie masa podobna do kiślu. Studzimy. Masło ucieramy na puch z cukrem i żółtkami dodajemy masę budyniowo-galaretkową mieszamy. 2 białka ubijamy na pianę i dajemy do kremu. Na koniec mieszamy delikatnie masę z malinami. Część owoców zastawiamy do dekoracji. Biszkopt skropić wodą z cytryną. Gotową masę wykładamy na ciasto. Dekorujemy resztą malin. *Ciasto w wersji wiśniowej można przygotować ze świeżych owoców lub używając np. wiśni w syropie. Rozcieńczony syrop zastąpi kompot.