Do góry

Desery Przepis na:

Malinowiec

Malinowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 128

Dodano:

Odsłon: 295

Delikatny biszkopt z kremem na bazie galaretki i budyniu i malinami. Robiłam to ciasto również w wersji wiśniowej. Obie są pyszne. Wybaczcie, że zdjęcie nie jest najlepszej jakości.

Składniki

  • BISZKOPT
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • KREM
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 budyń śmietankowy ( 40 g)
  • 500 ml kompotu z malin
  • 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła 200g
  • Sok z połowy cytryny do nasączenia
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Malinowiec

Przygotowanie

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę. Potem dajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia mieszamy. Żółtka zaczną rosnąć - łączymy je z pianą. Dajemy przesianą mąkę delikatnie i dokładnie wszystko mieszamy. Torownicę wyłożoną papierem do pieczenia napełniamy ciastem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) Pieczemy do suchego patyczka.

  2. Kompot malinowy dzielimy na 2 części. Jedną część wlewamy do małego rondelka i zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć wsypujemy galaretkę malinową i rozpuszczamy. W drugiej części rozprowadzamy budyń łączymy z pierwszą częścią i zagotowujemy. Powstanie masa podobna do kiślu. Studzimy.
    Masło ucieramy na puch z cukrem i żółtkami dodajemy masę budyniowo-galaretkową mieszamy. 2 białka ubijamy na pianę i dajemy do kremu. Na koniec mieszamy delikatnie masę z malinami. Część owoców zastawiamy do dekoracji. Biszkopt skropić wodą z cytryną. Gotową masę wykładamy na ciasto. Dekorujemy resztą malin.

    *Ciasto w wersji wiśniowej można przygotować ze świeżych owoców lub używając np. wiśni w syropie. Rozcieńczony syrop zastąpi kompot.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń