Do góry

Desery Przepis na:

Malinowo czekoladowy sernik

Malinowo czekoladowy sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1737

Dodano:

Odsłon: 264

Nie wiem jak wam ale mi lato kojarzy się z owocami. Ten sernik powstał z przepysznych ogrodowych malin które sama nazbierałam. Na biszkoptowym czekoladowym spodzie z galaretką z malinami, warstwą sernikową malinową i śmietankową.

Składniki

  • biszkopt: 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • galaretka malinowa: 1 galaretka malinowa
  • 250 ml wody
  • 250 g malin
  • sernik malinowy: 250 ml śmietany 30 %
  • 300 g sera twarogowego
  • 1 galaretka malinowa
  • 200 g malin
  • sernik śmietankowy: 400 g sera twarogowego
  • 1/2 galaretki cytrynowej
  • 200 g malin
  • polewa: 50 g czekolady gorzkiej
  • 1/4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka masła
  • 50 ml mleka
  • maliny mięta do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Malinowo czekoladowy sernik

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo cukier ubijam dalej i kolejną łyżką cukru. Jak piana będzie lśniąca to dodaję żółtka i mieszam mikserem chwilę. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiewam i dodaję do masy. Mieszam delikatnie od spodu łyżką. Formę o średnicy o 19 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam masę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 10 minut. Wyciągam i studzę.

  2. Galaretka malinowa:

    Galaretkę rozpuszczam w 250 ml gorącej wody. Jak przestygnie dodaję do niej maliny. Jak lekko stężeje wylewam na biszkopt wstawiam do lodówki na 30 minut.

  3. Sernik malinowy:

    Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję ser. Maliny przekładam do garnka, dodaję 150 ml wody i zagotowuję aż będą miękkie. Przecieram przez sito. Do musu gorącego dodaję galaretkę i rozpuszczam. Jak mus będzie zimny wlewam do sera i mieszam mikserem. Wylewam na galaretkę malinową i wstawiam do lodówki na godzinę aż stężeje.

  4. Sernik śmietankowy:

    Galaretkę rozpuszczam w 100 ml wody gorącej. Jak przestygnie dodaję do sera i mieszam mikserem. 1/3 masy wykładam na sernik malinowy, układam maliny, i przykrywam pozostałym serem. Wstawiam do lodówki aż stężeje.

  5. Polewa:

    Czekoladę łamię na kawałki, przekładam do miski, dodaję masło, mleko. Żelatynę namaczam w łyżce mleka, dodaję do czekolady. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. To znaczy ustawiam na garnku z gorącą wodą, tak żeby nie dotykała powierzchni wody i na wolnym ogniu podgrzewam. Mieszam dopiero jak zdejmuję z ognia. Lekko ciepłą czekoladą polewam sernik, dekoruję malinami i miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń