Do góry

Desery Przepis na:

Malinowo jeżynowa kostka

Malinowo jeżynowa kostka

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1730

Dodano:

Odsłon: 194

Ciasto jeżynowo malinowe na czekoladowym biszkopcie. Czy może być coś lepszego. Lekko kwaskowe, mocno owocowe. Na jednym kawałku nie poprzestaniecie.

Składniki

  • biszkopt: 3 jajka wielkość M
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem: 250 g serka mascarpone
  • 1/2 galaretki malinowej
  • 350 ml śmietany kremówki 30 %
  • 200 g malin
  • 200 g jeżyn
  • 3 łyżki cukru pudru
  • mus jeżynowy: 1 galaretka malinowa
  • 400 g jeżyn
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Malinowo jeżynowa kostka

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąki, kakao, proszek, przesiewam dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni.

  2. Krem:

    Jeżyny przekładam do rondelka, wsypuję cukier i podgrzewam aż zmiękną. Przecieram przez sito. Mus jeżynowy podgrzewam żeby był gorący i dodaję galaretkę suchą, rozpuszczam. Odstawiam do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietanę i serek ubijam na sztywno, dodaję mus jeżynowy. Na zimny biszkopt wykładam krem jeżynowy, wduszam w niego maliny. Wstawiam do lodówki do stężenia.

  3. Mus jeżynowy:

    Jeżyny przekładam do garnka, podgrzewam aż zrobią się miękkie. Przecieram przez sitko. Mus zagotowuje i wsypuję suchą galaretkę, mieszam aż się rozpuści. Mus zimny wylewam na ciasto. Wstawiam do lodówki do stężenia. Dekoruję ciasto jeżynami, i czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń