Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to czas zabaw na świeżym powietrzu i łatwych przepisów bez pieczenia. To lekkie i obłędnie pyszne ciasto o poetyckiej nazwie "Malinowy Chruśniak" wykonasz nawet podczas awarii piekarnika. Twoi goście będą zachwyceni.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16793
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 311
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 825
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23453
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16793
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 311
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 825
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23453
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy 23-25 cm i wysmaruj ją masłem. W misce wymieszaj pokruszone herbatniki z rozpuszczonym masłem i powstałą mieszanką wyłóż dno foremki. Mocno dociskaj łyżką do dna tortownicy, aby spód był zwarty.
Umyj i osusz maliny. Zostaw garść do dekoracji, a resztę owoców zmiel w blenderze na jednolite puree. Odlej 1/3 musu malinowego i przetrzyj przez gęste sito, by pozbawić je pestek. Odstaw mus na później. Resztę rozgniecionych malin przełóż do garnka, dodaj 100 g cukru i mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną oraz galaretkę malinową, energicznie pomieszaj, by nie dopuścić do powstania grudek i gotuj na wolnym ogniu, by powstało coś na kształt frużeliny. Wystudź zawartość garnka, przelej malinową frużelinę na herbatnikowy spód ciasta i włóż do lodówki na 15-20 minut.
Do miski włóż serek i utrzyj go z cukrem. W drugiej misce ubij na sztywno zimną śmietanę kremówkę. Połącz śmietanę z serem, dodaj rozpuszczoną, przestudzoną białą czekoladę oraz pozostawiony mus z malin (bez pestek). Wymieszaj masę serową i przelej na malinową warstwę ciasta. Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Ciasto podawaj schłodzone, udekorowane świeżymi malinami.