Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty biszkopt przełożony masą malinową i czekoladową oblany galaretką ze świeżymi malinami. Niebo w gębie!
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 854
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4479
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1086
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 480
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3361
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 854
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4479
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1086
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 480
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3361
Składniki
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
Masa malinowa: Maliny miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy zmiksowane maliny oraz ostudzoną ale płynna galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na pierwszy krążek biszkoptu, przykrywamy drugim i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki, aby masa nieco stężała.
Masa czekoladowa: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukier puder mieszamy ze śmietan-fixem. śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier z zagęstnikiem i czekoladę i dokładnie, ale krótko mieszamy. Masę wykładamy na górny biszkopt i wstawiamy do lodówki.
Galaretka malinowa: Maliny miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Kiedy ostygnie mieszamy ze zmiksowanymi malinami. Tężejącą galaretkę wykładamy na masę czekoladową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego :)