Do góry

Desery Przepis na:

Maliny pod bezową chmurką.

Maliny pod bezową chmurką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 3146

Dodano:

Odsłon: 13527

Polecam to ciasto - jest lekkie i puszyste, rozpływające się w ustach.

Składniki

  • CIASTO:
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny
  • BEZA:
  • 6 białek
  • 250 g cukru
  • 100 g migdałów (płatki)
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 3 szt. śmietan fix ( każda po 9 g )
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 szkl. wrzącej wody
  • 500 g mrożonych malin
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Maliny pod bezową chmurką.

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić i wyłożyć na dwie blachy.

  2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Pianę wyłożyć na wcześniej przygotowane placki i posypać płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzać do 180 st. i piec na złoty kolor.

  3. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i śmietan fix. Chwilę ubijać - do połączenia składników.

  4. Śmietanę wyłożyć na zimny placek. Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wrzącej wody, a następnie wsypać mrożone maliny i energicznie mieszać, aby maliny połączyły się z galaretką. Maliny wyłożyć na śmietanę.

  5. Na maliny nakładamy drugi placek i lekko dociskamy.
    Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń