Do góry

Desery Przepis na:

Małpi chlebek z bananami

Małpi chlebek z bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 687 Ocena: 13193

Dodano:

Odsłon: 3815

Amerykański słodki chlebek cynamonowy u mnie z bananami. Doskonale też sprawdzi się jako dekoracyjna babka na świątecznym stole.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • drożdże 20 g
  • letnie mleko 250 ml
  • woda -30 40 ml
  • drobny cukier 40 g
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • roztopione masło 30 g
  • banany obrane 130 g
  • Cynamonowe posypka : 3/4 szklanki miałkiego brązowego cukru
  • cynamon 2 łyżeczki
  • Dodatkowo: masło 100 g do obtoczenia kulek
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Małpi chlebek z bananami

Przygotowanie

  1. Forma z kominem 23 cm wysmarowana tłuszczem.
    Brązowy cukier wymieszać z cynamonem.
    Z drożdży zrobić rozczyn.
    Każdego banana przekroić wzdłuż na 4 a potem pokroić w dość cienkie paski.
    Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony i przestudzony tłuszcz.
    Wyrobić ciasto, tak długo, by było miękkie i elastyczne.
    Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50-70 minut.

  2. Ciasto wyjąć z miski, krótko zagnieść i rozwałkować lub rozgnieść palcami na kwadrat o boku 23 cm.
    Można podsypać mąką.

  3. Ostrym nożem naciąć ciasto wzdłuż 7 razy by otrzymać 8 pasów, następnie 7 razy w poprzek, by otrzymać równą kratkę, czyli 64 małe kwadraciki, z których uformować kulki.
    Uformowane kulki obtaczać najpierw w roztopionym i przestudzonym maśle a następnie w cynamonowej posypce i układać w formie, jedna obok/na drugiej.
    Po ułożeniu wszystkich przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut, w ciepłym miejscu.

  4. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC.
    Wyjąć i natychmiast przełożyć z formy na paterę, następnie wystudzić lub podawać ciepły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń