Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mandarynkowy deser"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Żółtka utrzyj z połową cukru na puszystą masę. Po łyżce dodawaj do niej serek waniliowy i cały czas energicznie ucieraj.
Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, stopniowo dosypuj pozostały cukier. Na koniec powstałą bitą śmietanę delikatnie wmieszaj do masy serowej.
Do przygotowanego kremu serowo-śmietanowego wlej likier amaretto (ewentualnie kilka kropli olejku migdałowego). Zamiast niego możesz także użyć zwykłej wódki lub innego alkoholu. Całość delikatnie wymieszaj.
Mandarynki (lub pomarańcze) sparz, wyszoruj. Odkrój połówkę jednego owocu do dekoracji. Resztę obierz ze skórki i białych osłonek, podziel na cząstki. Biszkopty pokrusz. Do pucharków na przemian nakładaj porcje kremu, warstwę owoców i pokruszonych biszkopcików. Posyp kakao, ozdób cząstkami odłożonej mandarynki.
czas ok. 30 min; porcja – 430 kcal, cena 3,30 złŹródło: Świat kobiety