Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mandarynkowy deser"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3598
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3598
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Składniki
Żółtka utrzyj z połową cukru na puszystą masę. Po łyżce dodawaj do niej serek waniliowy i cały czas energicznie ucieraj.
Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, stopniowo dosypuj pozostały cukier. Na koniec powstałą bitą śmietanę delikatnie wmieszaj do masy serowej.
Do przygotowanego kremu serowo-śmietanowego wlej likier amaretto (ewentualnie kilka kropli olejku migdałowego). Zamiast niego możesz także użyć zwykłej wódki lub innego alkoholu. Całość delikatnie wymieszaj.
Mandarynki (lub pomarańcze) sparz, wyszoruj. Odkrój połówkę jednego owocu do dekoracji. Resztę obierz ze skórki i białych osłonek, podziel na cząstki. Biszkopty pokrusz. Do pucharków na przemian nakładaj porcje kremu, warstwę owoców i pokruszonych biszkopcików. Posyp kakao, ozdób cząstkami odłożonej mandarynki.
czas ok. 30 min; porcja – 430 kcal, cena 3,30 złŹródło: Świat kobiety