Do góry

Desery Przepis na:

Mannowiec z jeżynami

Mannowiec z jeżynami

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 7034

Dodano:

Odsłon: 8294

Ciasto bez pieczenia :)

Składniki

  • duża paczka herbatników kakaowych
  • 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 250 ml. śmietanki 30% + łyżka cukru + 1 śmietan-fix
  • jeżyny do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mannowiec z jeżynami

Przygotowanie

  1. Składniki na blaszkę keksówkę wymiary 26/12 cm.
    Formę wyłożyć w całości papierem do pieczenia


    Kaszkę mannę zagotować z wodą. Dodać cukier i miód. Przetrzeć przez sitko. Wlać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzątku.

    Na dnie formy poukładać ciasteczka. Wylać na nie lekko tężejącą masę. Na masę znowu ułożyć ciasteczka i czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Na wierzchu mają się znaleźć same ciasteczka, ponieważ to będzie spód ciasta.


    Formę wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

    Technika wyjmowania ciasta;

    Ciasto obkroić nożem od papieru.
    Na wierzch formy przyłożyć tackę i odwrócić keksówkę do góry dnem.
    Delikatnie zdjąć papier, wyrównać nierówności.

    Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix.
    Udekorować i poukładać maliny.
    Nadaje się od razu do spożycia.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń