Do góry

Desery Przepis na:

Marcepanowa drożdżówka

Marcepanowa drożdżówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 508 Ocena: 6429

Dodano:

Odsłon: 12918

Ciasto, które zrobisz bez wysiłku. I jest smaczne :)

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 50 g. drożdży
  • 500 g. mąki + do podsypania
  • 100 g. masła
  • 2 jaja
  • 200 g. marcepanu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzać z cukrem. Cukier mieszać, aż do rozpuszczenia. Mleko wystudzić, powinno być troszkę ciepłe. Dodać pokruszone drożdże i 4 łyżki przesianej mąki.
    Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

  2. Po tym czasie wsypać resztę mąki, dwa jaja, sól i wlać roztopione masło.

    Wyrobić około 10 minut, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać mąki, ale nie za dożo (gdy dodamy za dużo mąki, ciasto może być za twarde) .

    Po wyrobieniu ponownie odstawić w ciepłe miejsce na godzinę i nakryć ściereczką.


    Po godzinie ciasto wyrobić około dwóch minut. Uformować kulki. Następnie każdą rozwałkować na prostokąt. Owijać ciastem pokrojony marcepan.

  3. Pieczemy około 30 minut w 170*-opcja dół bez termoobiegu. Ciasta drożdżowe pieczone z termoobiegiem bardzo wysychają. A nasza drożdżówka ma być pulchna i smaczna. Bardzo łatwo można ją odrywać. Polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń