Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które zrobisz bez wysiłku. I jest smaczne :)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Składniki
Mleko lekko podgrzać z cukrem. Cukier mieszać, aż do rozpuszczenia. Mleko wystudzić, powinno być troszkę ciepłe. Dodać pokruszone drożdże i 4 łyżki przesianej mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie wsypać resztę mąki, dwa jaja, sól i wlać roztopione masło. Wyrobić około 10 minut, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać mąki, ale nie za dożo (gdy dodamy za dużo mąki, ciasto może być za twarde) . Po wyrobieniu ponownie odstawić w ciepłe miejsce na godzinę i nakryć ściereczką. Po godzinie ciasto wyrobić około dwóch minut. Uformować kulki. Następnie każdą rozwałkować na prostokąt. Owijać ciastem pokrojony marcepan.
Pieczemy około 30 minut w 170*-opcja dół bez termoobiegu. Ciasta drożdżowe pieczone z termoobiegiem bardzo wysychają. A nasza drożdżówka ma być pulchna i smaczna. Bardzo łatwo można ją odrywać. Polecam.